Langkau ke kandungan utama

Resepi Kuih Vadai Rangup, Petua Kisar & Tapis Kacang Dal Buat Kuih Jadi Lagi Gebu!

https://ift.tt/vdB4o2X

resepi kuih vadai

Buat peminat kuih tradisional, anda tak boleh lepaskan peluang untuk cuba resepi Kuih Vadai ini kerana hasilnya yang garing di luar dan lembut di dalam yang cukup menyelerakan.

Kuih Vadai atau disebut juga sebagai vada, wada dan vadey merupakan sejenis kudapan tradisional masyarakat India Selatan yang sangat popular di Malaysia.

Rafidahwati Ahmad Nazri telah kongsikan resepi Kuih Vadai di Facebook yang digunakan untuk berniaga sampai dapat pujian ramai dan laku keras. Jom kita cuba!

Baca juga: Cara Buat Roti Puri Tanpa Guna Yis, Dah Sejuk Pun Tetap Kembang Elok

RESEPI KUIH VADAI

resepi kuih vadai

Bahan-bahan:

  • 500g kacang dal australia
  • 1 sudu teh jintan manis
  • 2 biji bawang besar (dimayang nipis)
  • 3 biji cili merah (dihiris nipis)
  • 1 sudu teh garam halus
  • Serbuk perasa
  • Daun kari (diracik halus)

resepi kuih vadai

Cara-cara buat:

  1. Mula-mula, rendam kacang dal australia sekurang-kurangnya 3 jam. Jika rendam sekejap, kacang jadi kasar, kurang sedap dan tak gebu.
  2. Kisar halus kacang dengan air sampai kacang tenggelam (jangan masuk banyak-banyak nanti blender tak jalan, buat sedikit demi sedikit.
  3. Tuang kacang kisar dalam penapis yang agak rapat lubangnya. Bawah penapis letak besen sebagai lapisan untuk menakung air dan kanji kacang.
  4. Setelah siap, biarkan sekejap dalam 10 minit, baru tuang air yang sudah ditapis.
  5. Apabila air dibuang akan nampak kanji kacang, biarkan lagi sekurang-kurangnya 2 jam.
  6. Selepas 2 jam, masukkan cili, daun kari, bawang, jintan manis, garam dan serbuk perasa.
  7. Ambil kanji yang tinggal dalam besen, campurkan sekali dan gaul rata semuanya.
  8. Akhir sekali, boleh goreng sampai agak garing.

Sebagai tips tambahan, resepi Kuih Vadai ini tak menggunakan tepung sama sekali. Jadi bagi memastikan kuihnya tak pecah semasa goreng, pastikan kacang dikisar dengan halus.

Selamat mencuba!

Sumber: Rafidahwati Ahmad Nazri

Baca juga: Resepi Pani Puri, ‘Street Food India’ Ini Sekali Suap Terus Melimpah Segala Rasa!

The post Resepi Kuih Vadai Rangup, Petua Kisar & Tapis Kacang Dal Buat Kuih Jadi Lagi Gebu! appeared first on MyResipi.

Ulasan

UNTUK TEMPAHAN

Catatan popular daripada blog ini

Wanita Dapat Resepi Kuah Kacang Daripada Peniaga Sate, Sedap Lain Macam!

Rahsia Roti Jala Lembut & Tak Melekat, Ikut Resepi Simple Ini Confirm Jadi!

Resipi Kuah Lontong Yang Dijamin Sedap, Sukatan Untuk 10 Orang Makan