Langkau ke kandungan utama

Resipi Ayam Salai Masak Lemak Guna Air Fryer, Tak Guna Bawang Pun Tetap Sedap!

Imej
https://ift.tt/1iVpXER Kalau anda penggemar ayam salai masak lemak tapi mahu versi yang ringkas dan cepat disediakan, resipi ini memang wajib cuba. Walaupun tidak menggunakan bawang, hasilnya tetap berlemak, pedas dan cukup rasa. Ayam diperap dengan kunyit dan sedikit garam sebelum dibakar menggunakan air fryer. Boleh juga gunakan pemanggang atau bara api jika mahu rasa salai yang lebih asli. Apabila ayam salai digabungkan dengan kuah lemak cili padi, hasilnya memang padu habis! Walaupun nampak ringkas, rasanya tetap lengkap dengan keseimbangan rasa pedas, lemak dan aroma wangi yang menyelerakan. Baca juga: Resipi Paprik Ayam Ini Simple Saja, Tapi Sedapnya Serius Tak Cukup Satu Pinggan Nasi! RESEPI AYAM SALAI MASAK LEMAK Bahan-bahan: Ayam (diperap dengan kunyit dan sedikit garam) Kunyit hidup Cili padi Daun kunyit Serai (diketuk) Santan Asam keping Sedikit garam dan serbuk perasa (jika suka) Cara Memasak: Perap ayam dengan kunyit dan garam, kemudian bakar dalam air ...

Resepi Kek Suji Gebu & Wangi, Punyalah Sedap Sampai Tak Cukup Sepotong!

https://ift.tt/TtY0ENC

resepi kek suji

Kek klasik memang tak pernah jemu walaupun sudah berpuluh tahun dan turun-temurun dibuat. Buat penggemar kek klasik, anda wajib cuba resepi Kek Suji yang sedap tak terkata.

Resepi Kek Suji dikongsikan oleh Rozilawati Paiman di Facebook dan hasilnya nampak gebu serta menyelerakan. Paling seronok, ia boleh dimakan pada bila-bila masa. Jom kita cuba!

Baca juga: Resepi Kek Marjerin Pelangi ‘Fluffy’, Warna Naik Cantik & Rasa Berlemak Padu!

RESEPI KEK SUJI

resepi kek suji

Bahan A:

Bahan B:

  • 100ml susu segar
  • 4 biji telur besar
  • 2 sudu teh esen vanilla

Bahan C:

  • 170g tepung gandum
  • 1 sudu teh baking powder
  • 100g tepung suji (semolina)
  • ½ sudu teh garam

resepi kek suji

Cara-cara membuat:

  1. Pukul bahan A (mentega, gula, madu) sampai gebu dan berwarna putih.
  2. Dalam bekas lain, kacau bahan B sampai sebati.
  3. Setelah bahan A kembang, masukkan bahan B sedikit demi sedikit sambil terus dikacau.
  4. Ayak bahan C, kemudian masukkan ke dalam adunan tadi secara berperingkat. Kacau sederhana saja.
  5. Tuang adunan ke dalam loyang 8 inci. Bakar pada suhu 150°C selama 45 minit (masa bergantung pada jenis oven).
  6. Cucuk dengan lidi untuk pastikan kek sudah masak sepenuhnya. Tambah masa sedikit jika perlu.

Selamat mencuba!

Sumber: Rozilawati Paiman

Baca juga: Resipi Kek Puding Batik Lembut, Sekali Suap Langsung Tak Rasa Muak!

The post Resepi Kek Suji Gebu & Wangi, Punyalah Sedap Sampai Tak Cukup Sepotong! appeared first on MyResipi.

Ulasan

UNTUK TEMPAHAN

Catatan popular daripada blog ini

Wanita Dapat Resepi Kuah Kacang Daripada Peniaga Sate, Sedap Lain Macam!

Rahsia Roti Jala Lembut & Tak Melekat, Ikut Resepi Simple Ini Confirm Jadi!

Resipi Kuah Lontong Yang Dijamin Sedap, Sukatan Untuk 10 Orang Makan