https://ift.tt/1iVpXER Kalau anda penggemar ayam salai masak lemak tapi mahu versi yang ringkas dan cepat disediakan, resipi ini memang wajib cuba. Walaupun tidak menggunakan bawang, hasilnya tetap berlemak, pedas dan cukup rasa. Ayam diperap dengan kunyit dan sedikit garam sebelum dibakar menggunakan air fryer. Boleh juga gunakan pemanggang atau bara api jika mahu rasa salai yang lebih asli. Apabila ayam salai digabungkan dengan kuah lemak cili padi, hasilnya memang padu habis! Walaupun nampak ringkas, rasanya tetap lengkap dengan keseimbangan rasa pedas, lemak dan aroma wangi yang menyelerakan. Baca juga: Resipi Paprik Ayam Ini Simple Saja, Tapi Sedapnya Serius Tak Cukup Satu Pinggan Nasi! RESEPI AYAM SALAI MASAK LEMAK Bahan-bahan: Ayam (diperap dengan kunyit dan sedikit garam) Kunyit hidup Cili padi Daun kunyit Serai (diketuk) Santan Asam keping Sedikit garam dan serbuk perasa (jika suka) Cara Memasak: Perap ayam dengan kunyit dan garam, kemudian bakar dalam air ...
Resepi Kek Suji Gebu & Wangi, Punyalah Sedap Sampai Tak Cukup Sepotong!
- Dapatkan pautan
- X
- E-mel
- Apl Lain
https://ift.tt/TtY0ENC

Kek klasik memang tak pernah jemu walaupun sudah berpuluh tahun dan turun-temurun dibuat. Buat penggemar kek klasik, anda wajib cuba resepi Kek Suji yang sedap tak terkata.
Resepi Kek Suji dikongsikan oleh Rozilawati Paiman di Facebook dan hasilnya nampak gebu serta menyelerakan. Paling seronok, ia boleh dimakan pada bila-bila masa. Jom kita cuba!
Baca juga: Resepi Kek Marjerin Pelangi ‘Fluffy’, Warna Naik Cantik & Rasa Berlemak Padu!
RESEPI KEK SUJI

Bahan A:
- 250g mentega
- 170g gula kastor
- 2 sudu makan madu
Bahan B:
- 100ml susu segar
- 4 biji telur besar
- 2 sudu teh esen vanilla
Bahan C:
- 170g tepung gandum
- 1 sudu teh baking powder
- 100g tepung suji (semolina)
- ½ sudu teh garam

Cara-cara membuat:
- Pukul bahan A (mentega, gula, madu) sampai gebu dan berwarna putih.
- Dalam bekas lain, kacau bahan B sampai sebati.
- Setelah bahan A kembang, masukkan bahan B sedikit demi sedikit sambil terus dikacau.
- Ayak bahan C, kemudian masukkan ke dalam adunan tadi secara berperingkat. Kacau sederhana saja.
- Tuang adunan ke dalam loyang 8 inci. Bakar pada suhu 150°C selama 45 minit (masa bergantung pada jenis oven).
- Cucuk dengan lidi untuk pastikan kek sudah masak sepenuhnya. Tambah masa sedikit jika perlu.
Selamat mencuba!
Sumber: Rozilawati Paiman
Baca juga: Resipi Kek Puding Batik Lembut, Sekali Suap Langsung Tak Rasa Muak!
The post Resepi Kek Suji Gebu & Wangi, Punyalah Sedap Sampai Tak Cukup Sepotong! appeared first on MyResipi.
- Dapatkan pautan
- X
- E-mel
- Apl Lain
UNTUK TEMPAHAN
Catatan popular daripada blog ini
Wanita Dapat Resepi Kuah Kacang Daripada Peniaga Sate, Sedap Lain Macam!
https://ift.tt/xXcnhIU Nasi impit dan sate tak lengkap dihidangkan tanpa kuah kacang. Kali ini, kami nak kongsikan resepi Kuah Kacang sedap yang hasilnya mampu membuatkan selera anda terangkat. Kuah Kacang merupakan sos atau kuah yang diperbuat daripada kacang tanah, biasanya digoreng atau disangai dahulu, kemudian dikisar dan dimasak bersama bahan-bahan lain. Kami terjumpa perkongsian oleh Ibu Ayyash di Lemon8 tentang cara buat Kuah Kacang yang diperoleh daripada jirannya yang berniaga sate lebih 35 tahun. Jom kita cuba! Baca juga: Cara Bakar Sate Ayam Paling Mudah Guna Oven, Tengok Hasilnya Memang Berbaloi RESEPI KUAH KACANG SEDAP Bahan-bahan: 3 hingga 4 biji bawang merah besar* 5 ulas bawang putih * ½ inci halia * 20 tangkai cili kering* 2cm asam keping ¼ gula merah 200g kacang 1 batang serai 100g daging segar Cara-cara memasak: 1. Mula-mula, goreng kacang tanah sampai masak, angkat dan letak tepi. 2. Selepas itu, goreng bahan bertanda (*) dan angkat setela...
Rahsia Roti Jala Lembut & Tak Melekat, Ikut Resepi Simple Ini Confirm Jadi!
https://ift.tt/CchOEKS Dalam banyak-banyak hidangan ringkas untuk jamuan, ramai yang suka resepi Roti Jala simple. Bukan saja mudah dibuat, malah bahannya pun tak berapa banyak diperlukan. Roti Jala merupakan antara makanan tradisional Melayu yang popular di Malaysia, terutamanya ketika kenduri. Ia dinamakan sedemikian kerana bentuknya menyerupai jala atau jaring. Selalu nampak orang lain buat, jadi kali ini kami nak ajak anda cuba sendiri resepi Roti Jala simple yang dikongsikan oleh Suzana Nurkasih di Facebook. Jom kita cuba! Baca juga: Resepi Kari Ayam Bangladesh Simple Tanpa Santan, 3 Langkah Saja Dah Siap! RESEPI ROTI JALA SIMPLE Bahan-bahan: 1kg tepung gandum 3 biji telur 1 santan kotak saiz kecil 2 sudu besar minyak masak Air secukupnya Sedikit kunyit Sedikit garam 2 sudu besar gula Cara-cara membuat: 1. Mula-mula, bancuh semua bahan di atas dalam besen besar sampai sedikit pekat. 2. Semasa kisar nanti, tambah air dan lihat pusaran air sebesar ibu jari. ...
Resipi Kuah Lontong Yang Dijamin Sedap, Sukatan Untuk 10 Orang Makan
https://ift.tt/hpAYbX5 Resepi kuah lontong ini dijamin sedap, walaupun anda mencubanya untuk pertama kali. Bukan itu saja, anda juga boleh menggunakan resipi untuk jualan. Selain itu, resipi ini sesuai untuk 10 hingga 12 orang makan, jadi anda tidak perlu risau tentang sukatan bahan. Cuma ikut langkah-langkah mudah dalam resipi ini! Baca juga: Jom Masak Kuetiau Thng Untuk Rumah Terbuka, Pasti Tetamu Puji Tak Henti! RESEPI KUAH LONTONG SEDAP Bahan A: Kobis bulat (dipotong) Kacang buncis (dipotong serong) Lobak (dipotong bulat) 5 biji cili api merah untuk penyeri Bahan B: 1 pek pucuk paku + suun 1 pek tempe (digoreng) 1 pek tauhu (digoreng) 250ml santan (2 kotak) 1 liter air Bahan tumisan: Ikan bilis 1 sudu kecil serbuk kunyit 1 sudu besar bawang besar (dikisar) 1 sudu besar cili kering (dikisar) Minyak untuk menumis Cara-cara: Tumiskan ikan bilis, serbuk kunyit, bawang besar dan cili kering. Setelah tumisan naik aroma, masukkan semua bahan A dan B. Bi...
Ulasan
Catat Ulasan