Resepi Donut Kapas Mudah Tanpa Telur, Hasil Lembut & Gebu Luar Biasa
- Dapatkan pautan
- X
- E-mel
- Apl Lain

Alangkah bahagianya pada waktu pagi dapat makan kuih yang gebu dan sedap. Paling mudah, anda boleh buat resepi Donut Kapas dan keluarga pasti menyukai hasilnya nanti.
Donut Kapas sangat disukai ramai kerana teksturnya lembut dan gebu. Selain ditabur dengan gula aising, ia juga boleh diisi dengan inti yang sedap seperti jem, coklat dan sebagainya.
Kami terjumpa perkongsian resepi Donut Kapas oleh Noraziah Yazid Nor Cookies yang sangat menarik kerana boleh dibuat tanpa menggunakan telur sekalipun. Jom kita cuba!
Baca juga: Resepi Donat Susu Sedap, Gebu & Lembut Sampai Petang, Sekali Cuba Terus Nak Lagi!
RESEPI DONUT KAPAS

Bahan-bahan:
- 4 cawan tepung gandum
- 2 hingga 3 sudu penuh marjerin
- 1 biji telur (tiada pun tak apa)
- 2 sudu penuh susu tepung
- 2 sudu besar mauripan
- ½ cawan air suam (ikut adunan)
- 2 sudu gula aising
- Sedikit garam

Cara-cara buat:
- Mula-mula, masukkan semua bahan ke dalam mixer kecuali air dan putar sampai sebati.
- Selepas itu, uli lebih kurang dalam 2 minit.
- Kemudian, letak telur dan air sedikit demi sedikit (tiada telur pun tak apa).
- Seterusnya, uli sampai licin dan perap lebih kurang dalam 7 minit.
- Setelah itu, tabur tepung atas dulang dan boleh buat bentuk.
- Akhir sekali, tunggu naik baru goreng. Nak hasil putih, api kena perlahan. Jika api kuat, hasilnya tak cantik nanti. Siap!
Sumber: Noraziah Yazid Nor Cookies
Baca juga: Donat Simple Dan Mudah Guna 5 Bahan, Confirm Jadi Gebu Lembut Dalam 30 Minit!
The post Resepi Donut Kapas Mudah Tanpa Telur, Hasil Lembut & Gebu Luar Biasa appeared first on MyResipi.
- Dapatkan pautan
- X
- E-mel
- Apl Lain
Ulasan
Catat Ulasan