Langkau ke kandungan utama

Cara Buat Tepung Beras Homemade, Idea Bijak Bila Stok Tiba-Tiba Habis!

Imej
https://ift.tt/7U6YMHo Ramai tak tahu sebenarnya tepung beras boleh dibuat sendiri di rumah tanpa guna mesin khas. Cukup dengan beras biasa dan pengisar kering, dah boleh hasilkan tepung beras yang halus. Cara ini sesuai untuk sesiapa yang suka buat kuih tradisional atau nak jimat beli bahan dapur. Selain lebih bersih dan terjamin, tepung buatan sendiri ini memang rasa lain macam bila digunakan dalam masakan. Contohnya kuih seri muka , kuih lapis atau cucur, semuanya jadi lebih lembut dan sedap sebab tepungnya masih “fresh”. Tak hairanlah makin ramai yang suka buat sendiri tepung beras di rumah. Lagi menarik, walaupun cuma guna secawan beras, boleh dapat dalam kuantiti yang banyak juga. Jadi kalau nak buat stok, boleh gandakan sukatan dan simpan dalam bekas kedap udara. Senang nak guna bila-bila masa dan yang penting, jimat belanja dapur! Baca juga: Ini Cara Betul Simpan Tepung Supaya Tak Masuk Bubuk, Tahan Lama & Tak Rosak! CARA BUAT TEPUNG BERAS HOMEMADE Bahan-bahan: 1 ...

Kuih Cara Manis Pandan Yang Lembut, Gebu Macam Resipi Mak Kita Dulu-Dulu!

https://ift.tt/Sbygh5m

kuih cara manis lembut

Walaupun pelbagai jenis kuih moden muncul, Kuih Cara Manis lembut tetap disukai ramai. Rasanya yang klasik masih menjadi pilihan, terutama buat mereka yang rindukan citarasa kampung.

Kuih Cara Manis mempunyai aroma wangi pandan, rasa lemak santan dan inti gula cair yang meleleh di tengah. Selain dimakan sewaktu sarapan, ada juga yang jadikannya sebagai pencuci mulut untuk minum petang.

Pn Habsah Ngah telah tunjukkan cara buat Kuih Cara Manis di Facebook yang membuat ramai tertarik kerana hasilnya cukup mengiurkan. Jom kita cuba!

Baca juga: Resipi Kuih Cara Manis Guna 2 Cawan Tepung, Lembut & Manis Berlemak

RESIPI KUIH CARA MANIS LEMBUT

kuih cara manis lembut

Bahan-bahan:

  • 10 helai daun pandan (lagi banyak lagi sedap rasa)
  • 2 cawan air
  • 1 santan kotak 200ml
  • 1 biji telur gred A
  • 3 cawan tepung gandum
  • Sedikit garam
  • 3 sudu besar gula (untuk adunan)
  • 2 sudu besar minyak masak (supaya tak lekat apabila bakar nanti)
  • ½ sudu kecil gula (untuk diletakkan atas adunan nanti)

kuih cara manis lembut

Cara-cara buat:

  1. Potong daun pandan dan kisar dengan 2 cawan air, kemudian tapiskan.
  2. Masukkan telur, santan, tepung gandum, sedikit garam, gula dan air tapisan pandan tadi.
  3. Kisar sekali lagi, kemudian tapiskan.
  4. Panaskan acuan dengan api perlahan saja.
  5. Sapu sedikit minyak, tapi jangan sampai minyak bertakung dalam acuan cara itu pula.
  6. Boleh tuang bahan tadi sampai hampir penuh acuan, jangan bagi melimpah ruah.
  7. Kemudian, terus masukkan gula atas adunan dan tutup.
  8. Bakar lebih kurang 3 hingga 5 minit, tak perlu terbalikkan.

Selamat mencuba!

Sumber: Pn Habsah Ngah

Baca juga: Kuih Cara Berlauk Guna Inti Kentang, Lembut Dan Manisnya Cukup Rasa!

The post Kuih Cara Manis Pandan Yang Lembut, Gebu Macam Resipi Mak Kita Dulu-Dulu! appeared first on MyResipi.

Ulasan

UNTUK TEMPAHAN

Catatan popular daripada blog ini

Wanita Dapat Resepi Kuah Kacang Daripada Peniaga Sate, Sedap Lain Macam!

Rahsia Roti Jala Lembut & Tak Melekat, Ikut Resepi Simple Ini Confirm Jadi!

Resipi Kuah Lontong Yang Dijamin Sedap, Sukatan Untuk 10 Orang Makan