Langkau ke kandungan utama

Cara Buat Tepung Beras Homemade, Idea Bijak Bila Stok Tiba-Tiba Habis!

Imej
https://ift.tt/7U6YMHo Ramai tak tahu sebenarnya tepung beras boleh dibuat sendiri di rumah tanpa guna mesin khas. Cukup dengan beras biasa dan pengisar kering, dah boleh hasilkan tepung beras yang halus. Cara ini sesuai untuk sesiapa yang suka buat kuih tradisional atau nak jimat beli bahan dapur. Selain lebih bersih dan terjamin, tepung buatan sendiri ini memang rasa lain macam bila digunakan dalam masakan. Contohnya kuih seri muka , kuih lapis atau cucur, semuanya jadi lebih lembut dan sedap sebab tepungnya masih “fresh”. Tak hairanlah makin ramai yang suka buat sendiri tepung beras di rumah. Lagi menarik, walaupun cuma guna secawan beras, boleh dapat dalam kuantiti yang banyak juga. Jadi kalau nak buat stok, boleh gandakan sukatan dan simpan dalam bekas kedap udara. Senang nak guna bila-bila masa dan yang penting, jimat belanja dapur! Baca juga: Ini Cara Betul Simpan Tepung Supaya Tak Masuk Bubuk, Tahan Lama & Tak Rosak! CARA BUAT TEPUNG BERAS HOMEMADE Bahan-bahan: 1 ...

Kuih Bingka Kacang Hijau Susah Nak Jumpa, Buat Sendiri Guna Resipi Ini Kalau Teringin!

https://ift.tt/dmbDY1O

bingka kacang hijau

Kuih bingka kacang hijau antara kuih tradisional yang makin dilupai ramai dan susah nak jumpa orang jual. Kalau ada pun, tak banyak kedai yang buat.

Rasanya lembut, wangi pandan dan cukup lemak manis. Memang buat kita teringat zaman dulu. Bau harumnya semerbak satu rumah.

Yang menariknya, bingka kacang hijau ini bukan sekadar sedap untuk minum petang, tapi juga sesuai dijadikan kuih jualan. Jom kita cuba!

Baca juga: Roti Hampir Expired? Jom Buat Bingka Roti Bakar Sedap Ini, Baru Tak Membazir!

RESEPI BINGKA KACANG HIJAU

bingka kacang hijau

Bahan-bahan:

  • 300g kacang hijau (direbus hingga empuk)
  • 2 cawan tepung gandum
  • 200ml santan kotak
  • 2 ½ cawan air pandan
  • 2 biji telur
  • 2 ½ cawan gula
  • 1 sudu kecil garam

Cara Penyediaan:

  1. Dalam satu bekas, satukan bahan bertanda * (tepung gandum, santan, air pandan, telur, gula dan garam).
  2. Gaul atau kisar hingga adunan sebati dan tidak berketul.
  3. Masukkan kacang hijau rebus ke dalam adunan dan kacau rata.
  4. Tuang adunan ke dalam loyang bersaiz 8×8 inci yang telah digris dengan sedikit minyak.
  5. Bakar pada suhu 160°C selama 1 jam menggunakan api atas dan bawah. (Suhu boleh disesuaikan mengikut jenis oven masing-masing.)
  6. Biarkan sejuk sebelum dipotong.

Sumber: Shalasiah Ngatdiman

Baca juga: Resipi Bingka Pandan Guna Blender, Satukan Semua Bahan & Terus Boleh Bakar!

The post Kuih Bingka Kacang Hijau Susah Nak Jumpa, Buat Sendiri Guna Resipi Ini Kalau Teringin! appeared first on MyResipi.

Ulasan

UNTUK TEMPAHAN

Catatan popular daripada blog ini

Wanita Dapat Resepi Kuah Kacang Daripada Peniaga Sate, Sedap Lain Macam!

Rahsia Roti Jala Lembut & Tak Melekat, Ikut Resepi Simple Ini Confirm Jadi!

Resipi Kuah Lontong Yang Dijamin Sedap, Sukatan Untuk 10 Orang Makan