Langkau ke kandungan utama

Cara Buat Tepung Beras Homemade, Idea Bijak Bila Stok Tiba-Tiba Habis!

https://ift.tt/7U6YMHo

tepung beras

Ramai tak tahu sebenarnya tepung beras boleh dibuat sendiri di rumah tanpa guna mesin khas. Cukup dengan beras biasa dan pengisar kering, dah boleh hasilkan tepung beras yang halus. Cara ini sesuai untuk sesiapa yang suka buat kuih tradisional atau nak jimat beli bahan dapur.

Selain lebih bersih dan terjamin, tepung buatan sendiri ini memang rasa lain macam bila digunakan dalam masakan. Contohnya kuih seri muka, kuih lapis atau cucur, semuanya jadi lebih lembut dan sedap sebab tepungnya masih “fresh”. Tak hairanlah makin ramai yang suka buat sendiri tepung beras di rumah.

Lagi menarik, walaupun cuma guna secawan beras, boleh dapat dalam kuantiti yang banyak juga. Jadi kalau nak buat stok, boleh gandakan sukatan dan simpan dalam bekas kedap udara. Senang nak guna bila-bila masa dan yang penting, jimat belanja dapur!

Baca juga: Ini Cara Betul Simpan Tepung Supaya Tak Masuk Bubuk, Tahan Lama & Tak Rosak!

CARA BUAT TEPUNG BERAS HOMEMADE

tepung beras

Bahan-bahan:

  • 1 cawan beras (boleh guna beras biasa yang ada di rumah)

Cara-cara membuat:

  1. Basuh beras hingga bersih dan toskan airnya.
  2. Biarkan beras yang telah ditos kering sepenuhnya. Boleh jemur atau biarkan di suhu bilik semalaman.
  3. Bila dah kering betul-betul, kisar beras hingga halus menggunakan pengisar kering.
  4. Ayak tepung menggunakan penapis teh atau penapis halus supaya teksturnya lembut dan sekata.
  5. Jika masih ada butiran kasar tertinggal, kisar semula dan ayak sekali lagi.

Siap! Mudah kan? Dengan cara yang ringkas, dah boleh dapat tepung beras homemade yang wangi dan halus.

Sumber: Dhiyah Razak

Baca juga: Tepung Gandum Berketul Tapi Belum Expired? Ini Cara Agar Licin Semula

The post Cara Buat Tepung Beras Homemade, Idea Bijak Bila Stok Tiba-Tiba Habis! appeared first on MyResipi.

Ulasan

UNTUK TEMPAHAN

Catatan popular daripada blog ini

Wanita Dapat Resepi Kuah Kacang Daripada Peniaga Sate, Sedap Lain Macam!

Rahsia Roti Jala Lembut & Tak Melekat, Ikut Resepi Simple Ini Confirm Jadi!

Resipi Kuah Lontong Yang Dijamin Sedap, Sukatan Untuk 10 Orang Makan