Langkau ke kandungan utama

Resepi Kek Suji Gebu & Wangi, Punyalah Sedap Sampai Tak Cukup Sepotong!

Imej
https://ift.tt/TtY0ENC Kek klasik memang tak pernah jemu walaupun sudah berpuluh tahun dan turun-temurun dibuat. Buat penggemar kek klasik, anda wajib cuba resepi Kek Suji yang sedap tak terkata. Resepi Kek Suji dikongsikan oleh Rozilawati Paiman di Facebook dan hasilnya nampak gebu serta menyelerakan. Paling seronok, ia boleh dimakan pada bila-bila masa. Jom kita cuba! Baca juga: Resepi Kek Marjerin Pelangi ‘Fluffy’, Warna Naik Cantik & Rasa Berlemak Padu! RESEPI KEK SUJI Bahan A: 250g mentega 170g gula kastor 2 sudu makan madu Bahan B: 100ml susu segar 4 biji telur besar 2 sudu teh esen vanilla Bahan C: 170g tepung gandum 1 sudu teh baking powder 100g tepung suji (semolina) ½ sudu teh garam Cara-cara membuat: Pukul bahan A (mentega, gula, madu) sampai gebu dan berwarna putih. Dalam bekas lain, kacau bahan B sampai sebati. Setelah bahan A kembang, masukkan bahan B sedikit demi sedikit sambil terus dikacau. Ayak bahan C, kemudian masukkan ke dalam a...

Cara Buat Roti Sardin Yang Lain Dari Biasa, Guna Roti Jenis Ini Baru Lagi Sedap!

https://ift.tt/m7HzKan

resipi roti sardin

Kalau anda sedang mencari resipi roti sardin yang mudah tetapi lain daripada biasa, cubalah versi ini yang menggunakan roti burger ini. Nampak biasa sahaja, tetapi hasilnya memang luar biasa.

Kulit roti jadi rangup selepas digoreng, isi sardin pula berempah dan cukup rasa. Memang sesuai sangat untuk sarapan, minum petang atau dibawa sebagai bekal semasa berjalan.

Selalunya roti sardin dibuat menggunakan roti sandwich kan? Tetapi apabila ditukar kepada roti burger, teksturnya jadi lebih padat dan tidak mudah lembik walaupun sudah sejuk. Jom cuba!

Baca juga: Jom Cuba Resipi Roti Paung Yang Wangi & Lembut Sampai Esok Pagi, Macam Beli Di Kedai!

RESIPI ROTI SARDIN GUNA ROTI BURGER

resipi roti sardin

Bahan-bahan:

  • 1 pek roti burger
  • 1 tin sardin
  • 2 biji limau nipis
  • 1 biji telur (atau lebih jika perlu)
  • Bawang merah (jika suka)
  • Sedikit lada mesin
  • Sedikit minyak untuk menumis
  • Planta atau mentega (untuk sapuan dan menggoreng)

Cara Memasak:

  1. Panaskan sedikit minyak dan tumis bawang bersama lada mesin hingga garing dan masak.
  2. Masukkan sardin, perah limau nipis dan tambahkan sedikit garam atau cukup rasa.
  3. Kacau hingga kuahnya agak kering dan sardin hancur sederhana (jangan terlalu lumat).
  4. Potong roti burger kepada dua bahagian dan buat sedikit ruang di tengah untuk isi sardin. Boleh juga sapu planta di bahagian dalam roti.
  5. Isi roti dengan sardin yang telah dimasak.
  6. Pecahkan telur dan pukul sedikit. Celup roti yang berisi sardin ke dalam telur.
  7. Panaskan pan dan sapukan sedikit planta. Letakkan roti tadi dan goreng hingga keperangan di kedua-dua belah.
  8. Ulang langkah yang sama hingga semua roti habis. Kalau telur tak cukup, boleh tambah lagi.

Roti sardin guna roti burger ini bukan saja sedap, tapi juga mengenyangkan dan mudah nak buat. Selamat mencuba!

Sumber: Suriani Ismail

Baca juga: Resipi Roti Nan Cheese Homemade Yang Lembut & Gebu, Nak Frozenkan Pun Boleh!

The post Cara Buat Roti Sardin Yang Lain Dari Biasa, Guna Roti Jenis Ini Baru Lagi Sedap! appeared first on MyResipi.

Ulasan

UNTUK TEMPAHAN

Catatan popular daripada blog ini

Wanita Dapat Resepi Kuah Kacang Daripada Peniaga Sate, Sedap Lain Macam!

Rahsia Roti Jala Lembut & Tak Melekat, Ikut Resepi Simple Ini Confirm Jadi!

Resipi Kuah Lontong Yang Dijamin Sedap, Sukatan Untuk 10 Orang Makan