Langkau ke kandungan utama

Cara Buat Tepung Beras Homemade, Idea Bijak Bila Stok Tiba-Tiba Habis!

Imej
https://ift.tt/7U6YMHo Ramai tak tahu sebenarnya tepung beras boleh dibuat sendiri di rumah tanpa guna mesin khas. Cukup dengan beras biasa dan pengisar kering, dah boleh hasilkan tepung beras yang halus. Cara ini sesuai untuk sesiapa yang suka buat kuih tradisional atau nak jimat beli bahan dapur. Selain lebih bersih dan terjamin, tepung buatan sendiri ini memang rasa lain macam bila digunakan dalam masakan. Contohnya kuih seri muka , kuih lapis atau cucur, semuanya jadi lebih lembut dan sedap sebab tepungnya masih “fresh”. Tak hairanlah makin ramai yang suka buat sendiri tepung beras di rumah. Lagi menarik, walaupun cuma guna secawan beras, boleh dapat dalam kuantiti yang banyak juga. Jadi kalau nak buat stok, boleh gandakan sukatan dan simpan dalam bekas kedap udara. Senang nak guna bila-bila masa dan yang penting, jimat belanja dapur! Baca juga: Ini Cara Betul Simpan Tepung Supaya Tak Masuk Bubuk, Tahan Lama & Tak Rosak! CARA BUAT TEPUNG BERAS HOMEMADE Bahan-bahan: 1 ...

Cara Buat Kentang Putar Homemade Lembut Berkrim, Anak-Anak Semua Puji Sedap!

https://ift.tt/Gqg40rL

cara buat kentang putar

Kentang putar antara menu paling senang nak pancing selera anak kerana lembut berkrim. Oleh sebab itu, ramai mak-mak suka belajar cara buat Kentang Putar sendiri di rumah.

Resipinya sangat mudah, ikut saja cara buat Kentang Putar yang dikongsikan oleh Mmy Yusuff ArRayyan di Facebook. Cukup bahan, bolehlah buat untuk anak-anak. Jom kita cuba!

Baca juga: Tips Elak Kentang Hitam Selepas Dikupas, Biar Satu Malam Pun Tak Apa!

CARA BUAT KENTANG PUTAR

cara buat kentang putar

Bahan-bahan kentang lenyek:

  • 5 biji kentang
  • 1 cawan susu segar
  • Serbuk lada sulah

Cara-cara buat kentang lenyek:

  1. Potong kentang dalam bentuk dadu.
  2. Rebus kentang selama 20 minit.
  3. Tos kentang dan lenyekkan.
  4. Gaul bersama susu segar dan lada sulah.

cara buat kentang putar

Bahan-bahan kuah:

  • 2 cawan air
  • 1 kiub ayam
  • 1 biji bawang besar (dikisar)
  • 2 ulas bawang putih (dikisar)
  • 4 sudu marjerin
  • 1 cawan tepung gandum
  • Serbuk lada hitam
  • Serbuk lada sulah

Cara-cara buat kuah:

  1. Didihkan air terlebih dahulu.
  2. Masukkan kiub ayam bersama bawang dan reneh selama 10 minit.
  3. Tutup api dan toskan dalam bekas.
  4. Kemudian, cairkan marjerin.
  5. Masukkan tepung gandum sedikit demi sedikit dan kacau sampai tepung larut.
  6. Masukkan air rebusan tadi sedikit demi sedikit.
  7. Akhir sekali, tabur serbuk lada hitam.

Selamat mencuba!

Sumber: Mmy Yusuff ArRayyan

Baca juga: Cara Buat Cucur Kentang Guna 3 Bahan, Tetap Sedap & Rangup Walaupun Sejuk!

The post Cara Buat Kentang Putar Homemade Lembut Berkrim, Anak-Anak Semua Puji Sedap! appeared first on MyResipi.

Ulasan

UNTUK TEMPAHAN

Catatan popular daripada blog ini

Wanita Dapat Resepi Kuah Kacang Daripada Peniaga Sate, Sedap Lain Macam!

Rahsia Roti Jala Lembut & Tak Melekat, Ikut Resepi Simple Ini Confirm Jadi!

Resipi Kuah Lontong Yang Dijamin Sedap, Sukatan Untuk 10 Orang Makan