Langkau ke kandungan utama

Cara Buat Tepung Beras Homemade, Idea Bijak Bila Stok Tiba-Tiba Habis!

Imej
https://ift.tt/7U6YMHo Ramai tak tahu sebenarnya tepung beras boleh dibuat sendiri di rumah tanpa guna mesin khas. Cukup dengan beras biasa dan pengisar kering, dah boleh hasilkan tepung beras yang halus. Cara ini sesuai untuk sesiapa yang suka buat kuih tradisional atau nak jimat beli bahan dapur. Selain lebih bersih dan terjamin, tepung buatan sendiri ini memang rasa lain macam bila digunakan dalam masakan. Contohnya kuih seri muka , kuih lapis atau cucur, semuanya jadi lebih lembut dan sedap sebab tepungnya masih “fresh”. Tak hairanlah makin ramai yang suka buat sendiri tepung beras di rumah. Lagi menarik, walaupun cuma guna secawan beras, boleh dapat dalam kuantiti yang banyak juga. Jadi kalau nak buat stok, boleh gandakan sukatan dan simpan dalam bekas kedap udara. Senang nak guna bila-bila masa dan yang penting, jimat belanja dapur! Baca juga: Ini Cara Betul Simpan Tepung Supaya Tak Masuk Bubuk, Tahan Lama & Tak Rosak! CARA BUAT TEPUNG BERAS HOMEMADE Bahan-bahan: 1 ...

Cara Buat Karipap Berjerawat Rangup Menjadi, Rahsianya Ada Pada Bahan ‘Ini’!

https://ift.tt/mu5Gec8

cara buat karipap

Pantang nampak karipap depan mata, mesti tak sabar nak makan. Apabila tahu rupanya ada cara buat karipap yang mudah, terus teringin nak buat dengan air tangan sendiri untuk orang tersayang.

Karipap antara kuih goreng yang sangat popular di kalangan orang Malaysia. Dalam banyak-banyak jenis karipap, ramai yang suka karipap berjerawat kerana rangupnya tak sama seperti yang lain.

Sha Naura Aisya telah kongsikan cara buat karipap berjerawat rangup di Facebook dengan beberapa tips untuk dapatkan hasil yang menjadi. Jom kita cuba!

Baca juga: Cara Buat Karipap Oksigen Yang Mudah, Gebu & Kembang Elok Apabila Digoreng!

CARA BUAT KARIPAP BERJERAWAT RANGUP

cara buat karipap

Bahan-bahan:

  • 1kg tepung gandum
  • 3 sudu besar tepung beras
  • 3 sudu besar marjerin
  • 2 senduk kecil minyak masak (panaskan)
  • 1 sudu kecil air kapur
  • Sedikit garam halus
  • Sedikit air sejuk (ais)

cara buat karipap

Cara-cara buat:

  1. Satukan tepung gandum, tepung beras, garam, marjerin dan air kapur dalam satu bekas.
  2. Panaskan minyak masak, kemudian tuang ke dalam adunan tepung tadi.
  3. Kacau dengan senduk dan pastikan untuk berhati-hati kerana panas.
  4. Apabila tepung sudah menjadi seperti serbuk roti, masukkan air sejuk sedikit demi sedikit sampai doh menjadi lembut elok.
  5. Sebelum kelim karipap, sapu air keliling karipap, kemudian kelim tekan kuat sedikit supaya tak terbuka semasa goreng nanti.
  6. Nak karipap berjerawat, pastikan minyak betul-betul panas baru masukkan dalam tepung adunan semasa bancuhan awal.
  7. Inti buat seperti biasa iaitu rempah daging, kentang, daun sup, daun kari dan isi ayam.

Selamat mencuba!

Sumber: Sha Naura Aisya

Baca juga: Resipi Karipap Sardin Gebu Montok, Kulit Licin & Rangup Bukan Biasa-Biasa

The post Cara Buat Karipap Berjerawat Rangup Menjadi, Rahsianya Ada Pada Bahan ‘Ini’! appeared first on MyResipi.

Ulasan

UNTUK TEMPAHAN

Catatan popular daripada blog ini

Wanita Dapat Resepi Kuah Kacang Daripada Peniaga Sate, Sedap Lain Macam!

Rahsia Roti Jala Lembut & Tak Melekat, Ikut Resepi Simple Ini Confirm Jadi!

Resipi Kuah Lontong Yang Dijamin Sedap, Sukatan Untuk 10 Orang Makan