Langkau ke kandungan utama

Resipi Cucur Udang Versi Lembut, Nak Bulat Cantik Kena Buat Macam Ini

Imej
https://ift.tt/PmcIt0j Kalau tengah mengidam cucur udang lembut yang rangup di luar tapi gebu di dalam, jom cuba resipi mudah ini. Tak perlu guna banyak bahan pun, tapi hasilnya memang sedap dan puas hati bila makan panas-panas. Selalunya bila buat cucur udang, ramai risau adunan jadi keras atau serap minyak. Tapi dengan cara ini, adunan kekal lembut, tak berminyak dan yang penting, bentuknya pun bulat cantik. Resipi ini juga sesuai untuk hidangan petang atau minum-minum bersama keluarga. Nak cicah dengan sos, kuah kacang atau makan kosong pun tetap sedap. Sekali cuba, mesti nak buat lagi! Baca juga: Cara Buat Cucur Badak Yang Gebu, Garing Di Luar & Lembut Di Dalam, Dah Sejuk Pun Tak Liat! CARA BUAT CUCUR UDANG LEMBUT Bahan-bahan: 10 sudu besar tepung gandum (penuh) Udang secukupnya 1 sudu besar yis Sedikit gula dan garam 1 biji telur Air suam secukupnya (jangan terlalu cair) Kucai , tauge dan lobak (dihiris halus) Cara-cara: Satukan tepung gandum, yis, gula, ga...

Cara Buat Jemput Jemput Roti Tak Serap Minyak, Rangup Bukan Main Lagi!

https://ift.tt/CfSc7IP

jemput jemput roti

Lihat lebihan roti yang hampir tarikh luput, kenalah cari cara untuk habiskannya. Tak perlu susah payah fikir, buat saja Jemput Jemput Roti yang rangup dan sedap.

Sebelum ini sudah biasa buat dengan tepung saja, tapi setelah masukkan lebihan roti, terus sedapnya lain macam. Baru makan sebiji, mesti ketagih nak makan lagi.

Terima kasih buat Iza Abu Bakar yang kongsikan resipi Jemput Jemput Roti di Facebook. Hanya guna beberapa bahan, terus jadi hidangan yang menyelerakan. Jom kita cuba!

Baca juga: Cucur Udang Gebu Luar Biasa, Ini Tips Supaya Adunan Tak Melekat Pada Senduk!

RESIPI JEMPUT JEMPUT ROTI

jemput jemput roti

Bahan-bahan:

  • 5 keping roti
  • 1 cawan tepung gandum
  • ½ cawan tepung jagung
  • ½ cawan tepung beras
  • 1 genggam ikan bilis (ditumbuk kasar)
  • 3 ulas bawang merah (ditumbuk kasar)
  • 2 ulas bawang putih (ditumbuk kasar)
  • 1 tangkai cili besar merah (ditumbuk kasar)
  • Garam secukup rasa
  • Air sejuk secukupnya
  • Minyak untuk menggoreng

jemput jemput roti

Cara-cara buat:

  1. Roti dikoyak-koyakkan kecil dan diletakkan dalam bekas.
  2. Masukkan tepung gandum, tepung jagung dan tepung beras ke dalam bekas roti tadi, kemudian gaul rata.
  3. Masukkan bahan yang ditumbuk kasar tadi dan garam secukup rasa, kemudian gaul sebati.
  4. Seterusnya, masukkan air sejuk dan gaul sampai sebati lagi.
  5. Panaskan minyak dalam kuali dan sudukan adunan serta gorenglah sampai kekuningan atau agak garing, angkat dan toskan.

Jemput Jemput Roti sangat sedap dimakan bersama sos cili atau sos pencicah yang disukai. Jika ditambah dengan mayonis, lebih bertambah nikmatnya.

Selamat mencuba!

Sumber: Iza Abu Bakar

Baca juga: Cucur Roti Gardenia, Guna 3 Langkah Saja Tapi Lembutnya Luar Biasa

The post Cara Buat Jemput Jemput Roti Tak Serap Minyak, Rangup Bukan Main Lagi! appeared first on MyResipi.

Ulasan

UNTUK TEMPAHAN

Catatan popular daripada blog ini

Wanita Dapat Resepi Kuah Kacang Daripada Peniaga Sate, Sedap Lain Macam!

Rahsia Roti Jala Lembut & Tak Melekat, Ikut Resepi Simple Ini Confirm Jadi!

Resipi Kuah Lontong Yang Dijamin Sedap, Sukatan Untuk 10 Orang Makan