Cara Buat Bubur Nasi Pecah Cantik, Lembut Beraroma Sampai Licin Semangkuk!
- Dapatkan pautan
- X
- E-mel
- Apl Lain

Nak makan sesuatu yang ringkas tapi menyelerakan, semestinya Bubur Nasi jadi pilihan. Cara buat Bubur Nasi bukan setakat mudah, malah boleh disediakan pada bila-bila masa.
Di Malaysia, Bubur Nasi sering dijadikan makanan penyeri sewaktu sakit atau apabila badan perlukan sesuatu yang ringan tapi mengenyangkan.
Nak tahu cara buat Bubur Nasi yang lembut dan rasa cukup harmoni, boleh ikut resipi yang dikongsikan oleh Uwan Nolly Epin di Facebook. Jom kita cuba!
Baca juga: Resepi Bubur Lambuk Guna 2 Cawan Beras, Simple Dan Mudah Dibuat Di Rumah
CARA BUAT BUBUR NASI

Bahan-bahan:
- 2 hingga 3 keping dada ayam
- 1½ pot beras (cuci dan toskan)
- 1½ inci halia (dihiris nipis)
- 2 kiub ayam
- Air secukupnya
- Minyak bijan
- Daun bawang (dihiris)
- Lobak merah (dipotong dadu)
- Serbuk perasa
- Lada merah (untuk hiasan)
- 1 sudu kecil lada sulah (jika suka)

Cara-cara masak:
- Didihkn air secukupnya dan rebus ayam sampai empuk, kemudian masukkan kiub ayam.
- Setelah ayam sudah masak, keluarkan dan toskan.
- Masukkan beras dan masak sampai beras kembang.
- Masukkan lobak merah. Nak masukkan fish cake yang dipotong dadu sedap juga.
- Sementara masak bubur, carik-carikkan ayam tadi.
- Apabila bubur sudah hampir masak, masukkan halia dan perasakan garam. Jika tak cukup masin, masukkan serbuk perasa.
- Jika suka ada rasa pedas-pedas sikit, masukkan lada sulah.
- Masukkan sebahagian dari ayam carik tadi ke dalam bubur dan gaulkan bagi sebati, kemudian tutup api.
- Masukkan bubur ke dalam mangkuk dan hiaskan dengan ayam carik tadi, kemudian tabur bawang goreng dan cili merah.
- Jika suka, titiskan sedikit minyak bijan.
Selamat mencuba!
Sumber: Uwan Nolly Epin
Baca juga: Bubur Nasi Tomyam Dengan 5 Langkah, Makan Panas-Panas Memang Layan!
The post Cara Buat Bubur Nasi Pecah Cantik, Lembut Beraroma Sampai Licin Semangkuk! appeared first on MyResipi.
- Dapatkan pautan
- X
- E-mel
- Apl Lain
Ulasan
Catat Ulasan