Langkau ke kandungan utama

Cara Buat Tepung Beras Homemade, Idea Bijak Bila Stok Tiba-Tiba Habis!

Imej
https://ift.tt/7U6YMHo Ramai tak tahu sebenarnya tepung beras boleh dibuat sendiri di rumah tanpa guna mesin khas. Cukup dengan beras biasa dan pengisar kering, dah boleh hasilkan tepung beras yang halus. Cara ini sesuai untuk sesiapa yang suka buat kuih tradisional atau nak jimat beli bahan dapur. Selain lebih bersih dan terjamin, tepung buatan sendiri ini memang rasa lain macam bila digunakan dalam masakan. Contohnya kuih seri muka , kuih lapis atau cucur, semuanya jadi lebih lembut dan sedap sebab tepungnya masih “fresh”. Tak hairanlah makin ramai yang suka buat sendiri tepung beras di rumah. Lagi menarik, walaupun cuma guna secawan beras, boleh dapat dalam kuantiti yang banyak juga. Jadi kalau nak buat stok, boleh gandakan sukatan dan simpan dalam bekas kedap udara. Senang nak guna bila-bila masa dan yang penting, jimat belanja dapur! Baca juga: Ini Cara Betul Simpan Tepung Supaya Tak Masuk Bubuk, Tahan Lama & Tak Rosak! CARA BUAT TEPUNG BERAS HOMEMADE Bahan-bahan: 1 ...

Cara Buat Bubur Nasi Pecah Cantik, Lembut Beraroma Sampai Licin Semangkuk!

https://ift.tt/iZdGqPu

cara buat bubur nasi

Nak makan sesuatu yang ringkas tapi menyelerakan, semestinya Bubur Nasi jadi pilihan. Cara buat Bubur Nasi bukan setakat mudah, malah boleh disediakan pada bila-bila masa.

Di Malaysia, Bubur Nasi sering dijadikan makanan penyeri sewaktu sakit atau apabila badan perlukan sesuatu yang ringan tapi mengenyangkan.

Nak tahu cara buat Bubur Nasi yang lembut dan rasa cukup harmoni, boleh ikut resipi yang dikongsikan oleh Uwan Nolly Epin di Facebook. Jom kita cuba!

Baca juga: Resepi Bubur Lambuk Guna 2 Cawan Beras, Simple Dan Mudah Dibuat Di Rumah

CARA BUAT BUBUR NASI

cara buat bubur nasi

Bahan-bahan:

  • 2 hingga 3 keping dada ayam
  • 1½ pot beras (cuci dan toskan)
  • 1½ inci halia (dihiris nipis)
  • 2 kiub ayam
  • Air secukupnya
  • Minyak bijan
  • Daun bawang (dihiris)
  • Lobak merah (dipotong dadu)
  • Serbuk perasa
  • Lada merah (untuk hiasan)
  • 1 sudu kecil lada sulah (jika suka)

cara buat bubur nasi

Cara-cara masak:

  1. Didihkn air secukupnya dan rebus ayam sampai empuk, kemudian masukkan kiub ayam.
  2. Setelah ayam sudah masak, keluarkan dan toskan.
  3. Masukkan beras dan masak sampai beras kembang.
  4. Masukkan lobak merah. Nak masukkan fish cake yang dipotong dadu sedap juga.
  5. Sementara masak bubur, carik-carikkan ayam tadi.
  6. Apabila bubur sudah hampir masak, masukkan halia dan perasakan garam. Jika tak cukup masin, masukkan serbuk perasa.
  7. Jika suka ada rasa pedas-pedas sikit, masukkan lada sulah.
  8. Masukkan sebahagian dari ayam carik tadi ke dalam bubur dan gaulkan bagi sebati, kemudian tutup api.
  9. Masukkan bubur ke dalam mangkuk dan hiaskan dengan ayam carik tadi, kemudian tabur bawang goreng dan cili merah.
  10. Jika suka, titiskan sedikit minyak bijan.

Selamat mencuba!

Sumber: Uwan Nolly Epin

Baca juga: Bubur Nasi Tomyam Dengan 5 Langkah, Makan Panas-Panas Memang Layan!

The post Cara Buat Bubur Nasi Pecah Cantik, Lembut Beraroma Sampai Licin Semangkuk! appeared first on MyResipi.

Ulasan

UNTUK TEMPAHAN

Catatan popular daripada blog ini

Wanita Dapat Resepi Kuah Kacang Daripada Peniaga Sate, Sedap Lain Macam!

Rahsia Roti Jala Lembut & Tak Melekat, Ikut Resepi Simple Ini Confirm Jadi!

Resipi Kuah Lontong Yang Dijamin Sedap, Sukatan Untuk 10 Orang Makan