Resipi Sambal Tempoyak Ikan Bilis Petai, Lauk Paling Senang Tapi Punyalah Sedap!
- Dapatkan pautan
- X
- E-mel
- Apl Lain
Musim durian tiba lagi! Inilah masanya untuk buat tempoyak sendiri di rumah. Tempoyak boleh diolah menjadi pelbagai menu yang sedap dan membuka selera, salah satunya sambal tempoyak ikan bilis petai.
Dengar pun dah terliur kan? Dalam artikel kali ini, MyResipi akan kongsikan resipi tempoyak ikan bilis petai yang mudah dan ringkas untuk anda cuba sendiri di rumah. Makan dengan nasi putih panas memang sangat menyelerakan!
Baca juga: Cara Elak Tempoyak Jadi Masam, Tak Cepat Berkulat & Lebih Tahan Lama
RESEPI SAMBAL TEMPOYAK IKAN BILIS PETAI
Bahan-bahan:
- Cili padi (ikut tahap kepedasan yang diingini)
- Ikan bilis
- 1 biji bawang besar
- 1 inci kunyit hidup
- 2 batang serai (dititik)
- 1 senduk tempoyak
- Petai secukupnya
- Hirisan daun kunyit
- 1 keping asam gelugur
- Garam, gula dan serbuk perasa (jika suka)
Cara memasak:
- Kisar cili padi, bawang besar dan kunyit hidup hingga halus.
- Panaskan minyak dan tumis bahan kisar bersama serai hingga naik bau dan garing.
- Masukkan tempoyak, kacau rata dan teruskan memasak hingga pecah minyak.
- Tambahkan sedikit air dan masukkan asam keping. Masak lagi hingga kuah pecah minyak sekali lagi.
- Masukkan petai dan hirisan daun kunyit.
- Perasakan dengan garam, gula dan serbuk perasa mengikut cita rasa.
- Akhir sekali, masukkan ikan bilis. Kacau rata dan sedia untuk dihidang.
Sumber: Khalif Khlif
Baca juga: Cara Masak Ikan Patin Tempoyak Yang Pekat & Tak Cair, Ada 3 Petua Kena Ikut!
The post Resipi Sambal Tempoyak Ikan Bilis Petai, Lauk Paling Senang Tapi Punyalah Sedap! appeared first on MyResipi.
- Dapatkan pautan
- X
- E-mel
- Apl Lain
Ulasan
Catat Ulasan