Resipi Spageti Kari, Rupanya Ada Rahsia Buat Kuah Lagi Sedap & Lambat Basi!

Imej
https://ift.tt/OvphSDH Cara masak spaghetti kari yang dikongsikan oleh Puan Mizah Ngatimah ini pasti ramai yang tak pernah cuba. Pasti ramai yang dah biasa buat mi kari, tapi kali ini apa kata cuba kelainan sikit dengan menggantikan mi kuning dengan spageti pula. Selain itu, beliau turut berkongsikan rahsia nak dapatkan kuah yang sedap. Selain itu, ada petua untuk elakkan kuah berbau hanyir, berlendir dan tak mudah basi. Baca juga: Wanita Kongsi Cara Masak Mi Kari Nyonya, Bertahun Guna Resipi Sama Tak Pernah Jemu! CARA MASAK SPAGHETTI KARI Bahan-bahan: ½ ekor ayam (potong kecil) 1 peket spageti 1 genggam tauge (dicelur) 1 ikat sawi (dicelur) 1 biji kelapa (santan) 1 kiub pati ayam Tauhu puff (tauhu goreng) 4 sudu besar serbuk kari daging 2 sudu besar serbuk kari ikan (jadikan pes) Bahan kisar: 1 biji bawang besar 5 ulas bawang putih 2 inci halia 5 tangkai cili kering Semua bahan ini dikisar. Cara-cara: Mula-mula rebus spageti. Didihkan air bersama sedikit ...

Resipi Sambal Tempoyak Ikan Bilis Petai, Lauk Paling Senang Tapi Punyalah Sedap!

https://ift.tt/7CLe6NB

sambal tempoyak ikan bilis

Musim durian tiba lagi! Inilah masanya untuk buat tempoyak sendiri di rumah. Tempoyak boleh diolah menjadi pelbagai menu yang sedap dan membuka selera, salah satunya sambal tempoyak ikan bilis petai.

Dengar pun dah terliur kan? Dalam artikel kali ini, MyResipi akan kongsikan resipi tempoyak ikan bilis petai yang mudah dan ringkas untuk anda cuba sendiri di rumah. Makan dengan nasi putih panas memang sangat menyelerakan!

Baca juga: Cara Elak Tempoyak Jadi Masam, Tak Cepat Berkulat & Lebih Tahan Lama

RESEPI SAMBAL TEMPOYAK IKAN BILIS PETAI

sambal tempoyak ikan bilis

Bahan-bahan:

  • Cili padi (ikut tahap kepedasan yang diingini)
  • Ikan bilis
  • 1 biji bawang besar
  • 1 inci kunyit hidup
  • 2 batang serai (dititik)
  • 1 senduk tempoyak
  • Petai secukupnya
  • Hirisan daun kunyit
  • 1 keping asam gelugur
  • Garam, gula dan serbuk perasa (jika suka)

Cara memasak:

  1. Kisar cili padi, bawang besar dan kunyit hidup hingga halus.
  2. Panaskan minyak dan tumis bahan kisar bersama serai hingga naik bau dan garing.
  3. Masukkan tempoyak, kacau rata dan teruskan memasak hingga pecah minyak.
  4. Tambahkan sedikit air dan masukkan asam keping. Masak lagi hingga kuah pecah minyak sekali lagi.
  5. Masukkan petai dan hirisan daun kunyit.
  6. Perasakan dengan garam, gula dan serbuk perasa mengikut cita rasa.
  7. Akhir sekali, masukkan ikan bilis. Kacau rata dan sedia untuk dihidang.

Sumber: Khalif Khlif

Baca juga: Cara Masak Ikan Patin Tempoyak Yang Pekat & Tak Cair, Ada 3 Petua Kena Ikut!

The post Resipi Sambal Tempoyak Ikan Bilis Petai, Lauk Paling Senang Tapi Punyalah Sedap! appeared first on MyResipi.

Ulasan

UNTUK TEMPAHAN

Catatan popular daripada blog ini

Wanita Dapat Resepi Kuah Kacang Daripada Peniaga Sate, Sedap Lain Macam!

Rahsia Roti Jala Lembut & Tak Melekat, Ikut Resepi Simple Ini Confirm Jadi!

Resipi Kuah Lontong Yang Dijamin Sedap, Sukatan Untuk 10 Orang Makan