Langkau ke kandungan utama

Resipi Ayam Sambal Guna Chili Flakes, Tak Perlu Risau Kalau Stok Cili Kisar Habis!

Imej
https://ift.tt/ZgL3yIv Resepi ayam masak sambal menggunakan chili flakes ini sangat berguna apabila stok cili kisar di rumah habis. Anda tetap boleh menikmati ayam sambal yang pedas, wangi dan sedap. Selain mudah disediakan, resepi ini juga boleh diubah suai mengikut cita rasa masing-masing. Anda boleh pilih untuk membuat sambal berkuah atau sambal kering mengikut kesukaan. Baca juga: Resepi Masak Kurma Ayam, Tips Tumis 3 Kali Sampai Garing Buat Kuah Lebih Sedap Dihirup! RESEPI AYAM MASAK SAMBAL Bahan-bahan: Ayam 2 biji bawang merah besar 3 ulas bawang putih 1 batang serai 2 botol kecil chili flakes Sekeping asam keping 2 cawan air Garam Gula Serbuk perasa Cara memasak: Lumurkan ayam dengan serbuk kunyit dan garam. Goreng ayam sehingga masak tetapi jangan terlalu garing. Setelah masak, angkat dan ketepikan. Kisar bawang merah, bawang putih dan serai. (Jika tidak mahu kisar serai, boleh titik sahaja.) Tumis bahan kisar sehingga naik bau dan sedikit garing. Masukk...

Resepi Akok Kedut Sedap Paling Mudah, Boleh Buat Guna Acuan Muffin Saja

https://ift.tt/EnXFIrb

resepi akok kedut

Nak rasa keenakan kuih tradisi dengan gaya santai tapi masih mengekalkan keaslian rasanya, jom cuba resepi akok kedut yang sangat mudah dibuat menggunakan acuan muffin.

Akok kedut ialah sejenis kuih tradisional yang sangat popular di negeri Pantai Timur, terutamanya di Kelantan dan Terengganu.

Walaupun tiada acuan khas, anda masih boleh menyediakan kuih yang sedap menggunakan acuan muffin dengan resepi akok kedut oleh Masz Lyna di Facebook. Jom kita cuba!

Baca juga: Resepi Kuih Nona Manis Paling Mudah, Sukatan Tepat Supaya Tak Tumpah Inti Putih!

RESEPI AKOK KEDUT

resepi akok kedut

Bahan-bahan:

Cara-cara buat:

  1. Masukkan air, daun pandan dan gula melaka ke dalam periuk.
  2. Masak sampai gula larut, tapis dan sejukkan.
  3. Masukkan semua bahan dalam pengisar.
  4. Kisar sampai semua sebati.
  5. Tapis supaya dapat adunan yang halus.
  6. Panaskan oven, tetapkan suhu 220 hingga 250ยบ C.
  7. Sapu sedikit minyak ke bekas membakar atau muffin tray.
  8. Tuang adunan ¾ bekas.
  9. Bakar adunan selama lebih kurang 20 hingga 25 minit.

Jangan risau apabila tengok adunan naik semasa membakar kerana setelah sejuk, kuih akan jadi kecut berkedut nanti. Hasilnya berlemak dan manisnya juga cukup rasa.

Selamat mencuba!

Sumber: Masz Lyna

Baca juga: Kuih Cara Manis Pandan Yang Lembut, Gebu Macam Resipi Mak Kita Dulu-Dulu!

The post Resepi Akok Kedut Sedap Paling Mudah, Boleh Buat Guna Acuan Muffin Saja appeared first on MyResipi.

Ulasan

UNTUK TEMPAHAN

Catatan popular daripada blog ini

Wanita Dapat Resepi Kuah Kacang Daripada Peniaga Sate, Sedap Lain Macam!

Rahsia Roti Jala Lembut & Tak Melekat, Ikut Resepi Simple Ini Confirm Jadi!

Resipi Kuah Lontong Yang Dijamin Sedap, Sukatan Untuk 10 Orang Makan