ng

ad

on Leave a Comment

Subhanallah, Dua Wanita Cantik Palestin Ini Tukarkan Sampah Alam Sekitar Jadi Kayu Bakar


SIAPA sangka wanita-wanita cantik lagi bijak asal Palestin ini mampu mengimbangi sampah persekitaran menjadi kayu bakar. 

Dilaporkan Reuters, Mereka adalah Faeda dan Walaa Yamak. Kedua-dua wanita cantik ini menukar sampah yang ada di sekeliling persekitaran tempat tinggal mereka menjadi kayu buatan yang dapat digunakan sebagai bahan bakar untuk memasak atau memanaskan diri.

Selain memanfaatkan kitar semula di persekitaran, pengeluaran kayu buatan FAEDA dan Walaa ini justru menjadi pekerjaan baru bagi perempuan lain di wilayah Tebing Barat lho.

Subhanallah, walaupun dalam keadaan yang serba terbatas namun daya kreatif dan daya juang kedua-dua wanita Palestin ini patut ditiru dan dihargai untuk kita.


from Detik Islam http://ift.tt/2l9nQwB
on Leave a Comment

Palestina, Negera yang Diberkahi, Kenapa? 43/5000 Palestin, Negeri yang Diberkahi, Kenapa?


"Dan Kami jadikan antara mereka dan antara negeri-negeri yang Kami limpahkan berkat kepadanya, beberapa negeri yang berdekatan dan Kami tetapkan antara negeri-negeri itu (jarak-jarak) perjalanan. Berjalanlah kamu di bandar-bandar itu pada malam dan siang hari dengan aman. "(QS Saba [34]: 18).

IBNU Abbas menyebutkan yang dimaksudkan dengan 'Kami berkahi sekelilingnya' dalam surah Al-Israa [17] ayat 1 itu adalah bumi Palestin dan Urdun (Jordan).

Abul Qasim As-Suhaily menyebutkan, bumi yang diberkati tersebut adalah Syam yang meliputi Jordan, Syria, Lebanon, dan Palestin.

Imam Asy-Syaukany menjelaskan bahawa negeri-negeri bahagian timur bumi dan bahagian baratnya yang telah Kami beri berkah padanya adalah negeri Syam (Jordan, Syria, Lubnan, Palestin) dan Mesir.

Para ahli tafsir (Mufassirin) menjelaskan, yang dimaksud 'ke negeri yang Kami limpahi berkat' yakni negeri Syam (Jordan, Syria, Lubnan, Palestin) daerah Kerajaan Nabi Sulaiman AS.

Sedangkan maksud 'beberapa negeri yang berdekatan' (adna al-ard) adalah daerah-daerah antara Syam dan Yaman. Diriwayatkan oleh Imam Bukhari dari Ibnu Umar, Rasulullah SAW pernah berdoa untuk keberkatan negeri Syam (Jordan, Syria, Lubnan, Palestin) dan negeri Yaman. "Ya Allah, berikanlah keberkahan bagi kami, negeri Syam dan Yaman."

Thursina Menurut sebahagian ulama, hal lain yang menyebabkan Palestin disebut sebagai negeri yang diberkati, kerana di sinilah Allah menyelamatkan Nabi Musa dari kejaran Firaun setelah menyeberangi Laut Merah, dan apabila ia menerima wahyu dari Allah SWT.

"Dan Kami pusakakan kepada kaum yang telah ditindas itu, negeri-negeri bahagian timur bumi dan bahagian baratnya yang telah Kami beri berkah padanya." (QS Al- A'raaf [7]: 137).

"Maka, tatkala Musa sampai ke (tempat) api, ia diseru Dia (arah) pinggir lembah yang sebelah kanannya (nya) pada tempat yang diberkati dari sebatang pohon kayu." (Al- Qashash [28]: 30).

Keterangan diperkuatkan lagi dengan ayat 6 surah An- Nazi`at [79] dan surah Al-Maidah [5] ayat 21. "Tatkala Tuhannya memanggilnya di lembah suci, yaitu Lembah Thuwa." (An-Nazi`at [79]: 6 ). "Hai kaumku, masuklah ke tanah suci (Palestina) yang telah ditentukan Allah bagimu." (Al-Maidah [5]: 21).

Lembah suci itu, menurut Sami bin Abdullah al-Maghluts, dalam bukunya Athlas Tarikh Al-Anbiyaa wa ar-Rusul, hanya ada dua, yaitu Makkah dan Palestin. Bahkan, ketika mengulas mengenai surah At-Tiin [95]: 1-3, para ulama banyak yang menyebutkan, sesungguhnya bukit Thursina, tempat Nabi Musa menerima wahyu, adalah di lembah suci yang ada di Palestin.

sumber islampos.com


from Detik Islam http://ift.tt/2m86hwQ
on Leave a Comment

“Encik dah transfer ke? itu semua scam encik!”

Perkongsian oleh Tengku Ekhzara Putra yang menceritakan bagaimana dia hampir terpedaya dengan sindiket penipuan duit daripada kad ATM. Baca lagi agar anda semua tahu dan sedar tentang modus operandi mereka:

Kisah semalam 24/2/2017…

Aku jadi bodoh sekejap dan lurus bendul plak..

Kisahnya, pagi semalam baru sampai ofis dalam kul 8.44 pagi dapat call dari no ni 03-92018118. Automatik machine cakap, ‘Dear customer, this is a confirmation of RHB credit card centre. You have 1 pending transaction amount of RM3,972.00 with RHB credit card, press 1 to approve, press 5 to repeat and press 9 to operator assistant’.

Memandangkan aku memang tak de apply credit card dengan RHB bank pun, aku pun press 9 untuk cakap dengan operator. Lepas tekan 9, terus automatic machine cakap lagi..

‘Selamat datang ke kumpulan perbankan RHB. Sila tunggu, agen perkhidmatan kami akan melayan anda sebentar lagi..ulang 3-4 kali suara tu.. aku pun sabar menunggu.. pastu call aku tu pun di jawab oleh sorang lelaki cina.

‘Good morning RHB bank service centre. How can i assist you?’ Aku pun cakap la dapat call dari RHB bank untuk confirmation 1 pending credit card transaction amount RM3,972.00 sedangkan aku memang tak de pun credit card RHB. So, mulanya aku ingat RHB bank ni salah call number kot. Nak call orang lain tapi call number aku plak. Pastu cina tu pun minta number ic dan nama aku untuk dia check dalam sistem. Lepas dia check dia cakap, ye encik, ada 1 transaction telah di buat di City Chan KLIA2 menggunakan credit card nama encik amount RM3,972.00. Terus aku cakap kat dia tolong reject transaction tu, block dan cancel terus kad tu. Aku ade kat ofis di cyberjaya sekarang ni. Aku tak penah apply pun credit card RHB. Pastu dia cakap, ok encik, saya dah reject transaction tu dan block untuk next transaction. Pastu dia cakap dia tak boleh cancel kad tu sebab dah ade outstanding amount RM8,236.80. Dia kata, kalau encik tak pernah apply credit card RHB, maknanya butir-butir peribadi encik telah dicuri. Dia nasihatkan kat aku untuk buat report kat Bahagian Laporan Bank Negara Malaysia. Then, dia bagi detail kredit kad RHB tu untuk memudahkan aku buat laporan. Kad encik telah di apply di kaunter promosi Lot 10, jalan bukit bintang. No kad 4570 6663 8415 5009. Pastu dia terus bagi nombor BNM kat aku 1-800-818-548. Aku pun ucap terima kasih la kat dia, memudahkan keje aku dari nak cari nombor BNM. Aku pun tanya nama encik sapa? Dia jawab nama saya Wong Chee Wai No. Pass 806681. Pastu aku ucap terima kasih sekali lagi kat dia dan letak telefon.

Aku pun terus call nombor yang dia bagi tadi tu. 1-800-818-548. Automatic machine yang jawab. ‘Terima kasih kerana menghubungi Bank Negara Malaysia Telelink. Untuk makluman anda, panggilan anda akan dirakamkan. Sila tekan 1 untuk perbankan, tekan 2 untuk insurans, tekan 3 untuk pentadbiran tukaran asing, tekan 4 untuk perkara berkaitan laporan kredit, tekan 5 untuk perusahaan kecil dan sederhana tekan 6 untuk hal-hal lain’.

Aku pun tekan 6, dan sorang laki cina jawab panggilan aku. ‘Selamat pagi, bahagian laporan. Aku pun cerita la kat dia pasal kes aku tu. Dia cakap dia akan amik report dan nanti kes aku ni akan disiasat oleh pegawai penyiasat. Masa nak buat laporan ni, dia cakap aku kena ikut prosedur dia, panggilan ni akan dirakam dan tak boleh dengar bunyi bising, dan aku tak boleh cerita kat sesiapa selagi siasatan belum selesai.

Start masa ni dia tanya pasal detail banking aku. Dia cakap nama dia Thong Kar Meng. No pass RF/99171. Dia tanya aku ada buka akaun bank mana, debit/credit card, personal loan, tabung haji, asb dan investment unit trust. Aku pun main bagi je detail semua tu kecuali no akaun tabung haji dan asb sebab buku ade kat umah. Sepanjang perjalanan siasatan kes ni, dia cakap semua deposit banking akan dijamin oleh insurans PIDM. Pastu dia cakap, akaun bank dan debit/credit card aku dibekukan dan kalau aku nak buat transaction kena call dan inform diorang dulu takut orang lain yang buat transaction. Aku pun ok je la.. Dah abis buat report, dia bagi no report kat aku. WP/204271/17-BNM dan kes aku akan disiasat oleh pegawai mana tak tahu lagi. Dia suruh aku tunggu call ja. Aku pun cakap, harini sembahyang jumaat. Nak call pun lepas sembahyang jumaat la. Dia cakap ok.

Lepas sembahyang jumaat, masa kat kedai makan pukul 2.41 ptg aku dapat call dari nombor 1-800-818-549. Dia memperkenalkan diri dia officer Soo Chin Hong dari BNM yang mengendalikan kes aku. Dia cakap hasil siasatan memang ada kes fraud credit card. Dia nasihatkan aku supaya pegi atm mesin bank islam yang terdekat untuk update barcode pin number sebab aku ade saving dalam tu. Dia cakap, nanti kalau dah sampai, call dia. Dia akan guide aku camna nak update.

Aku pun terus gerak ke atm machine bank islam cyberjaya. Dah sampai, aku pun call dia dulu. Dia cakap, sebelum buat proses tu, aku kena ikut beberapa prosedur dulu. yang pertama, aku kena fokus dekat atm machine sahaja, yang kedua, kalau keluar apa-apa slip, aku kena simpan, yang ketiga, kalau ada orang belakang @ kawan ganggu, jangn layan lagi. Fokus dekat atm dulu.

Aku pun confident masuk terus ke atm machine masuk kad dan pin, pastu ikut arahan dia, dia suruh select English supaya memudahkan keje dia nak guide aku. Aku pun layan, ikut punya ikut, dia soh check balance.. pastu kuar slip. Dia soh baca amount dari belakang ke depan. Aku pun layan. Next, ikut arahan dia, tengok-tengok dia soh upgrade transfer limit pilih yang maksimum RM30,000.00. Aku pun layan. Duit aku tak de la sampai banyak tu. Pastu ikut lagi arahan dia, tengok-tengok dia pilih instant transfer ke RHB. Layan lagi, keluar number akaun, dia soh aku masukkan kod. Dia cakap ni bukan no akaun tapi no kod. Dia soh masukkan kod 11820000088212. Keluar la nama Mohd afiq. Dia cakap ni pegawai RHB yang handle kes aku. Aku layan lagi, keluar soh masukkan amaun, dia soh masukkan kod. Aku pun layan, tengok-tengok dia soh masukkan kod sama macam baki aku. Aku dah pelik, tapi aku layankan juga sebab aku tau kalau transfer pun mesti reject sebab atleast nak kena ada baki dalam akaun aku baru lepas transaction tu. Then dia soh tekan confirm, aku pun tekan. Keluar slip, memang rejected la. Aku cakap kat dia, rejected, dia cakap kat aku you ada salah masukkan code number kot. Dia soh repeat lagi proses yang sama kali ke 2. Sama gak, rejected. Aku macam terpukau jadi bodoh kejap, kali ke 3 dia soh try, aku layan lagi, pastu aku perasan dia kurangkan kod tu supaya baki aku tinggal RM20. Aku masukkan juga, pastu keluar kat screen Proceed @ Cancel. Then aku cakap kat dia, aku tak nak tekan proceed. Aku nak call bank negara dulu. Dia dah start berkeras soh aku tekan juga. Terus aku tekan cancel dan matikan phone.

Aku terus masuk dalam bank islam jumpa pegawai kat depan tu nak minta no tepon bank negara. Dia tanya kenapa encik, aku pun cerita la benda apa yang dah jadi kat aku. Dia tanya, encik dah transfer ke, aku cakap tak. Dia cakap Alhamdulillah, tu semua scam encik. Berpeluh kejap aku. Bersyukur sangat Allah masih lagi memelihara aku dari terkena tipu semalam. Aku rasa macam kena pukau pun ade. Modus operandi diorang memang sangat licik.

yang pada awalnya kata ada orang guna credit card RHB atas nama aku tu semua tipu ja. Dah tak pasal-pasal semalam juga aku block semua debit/credit card aku dan buat replacement baru.

Buat sudara mara ku; sahabat handai ku, rakan-rakan fb atau sesiapa saja, hati-hati la dengan sindiket ni. Licik sangat.

Tengku Ekhzara Putra

The post “Encik dah transfer ke? itu semua scam encik!” appeared first on The Alternatif.



from The Alternatif http://ift.tt/2lRo8p6
on Leave a Comment

Bayi 2 bulan maut gara-gara diberi makan pisang dan & biskut marie

Ulasan oleh Dr. Mohd Fadhli Mohd Fauzi mengenai satu kejadian bayi berusia dua bulan yang maut gara-gara diberi makan pisang dan biskut marie selama sebulan. Kejadian yang tersebar itu dikatakan berlaku di negara jiran, Indonesia. Baca lagi:

DIBERI MAKAN PISANG & BISKUT MARIE, BAYI 2 BULAN INI MENEMUI ILAHI.

Semalam tersebar screenshot whatsapp tentang kematian bayi berusia 2 bulan yang mati dipercayai kerana makan pisang dan biskut marie di Indonesia. Ada orang tanya saya betul ke pisang dan biskut marie boleh menyebabkan kematian tersebut. Ini ulasan saya berdasarkan info terhad pada screenshot whatsapp yang ada.

Info yang ada pada screenshot whatsapp :

1. Bayi berusia 2 bulan.
2. Diberi makan pisang & biskut marie sejak usia 1 bulan
3. Mati kerana pneumoni berat
4. Perut membusung berdasarkan gambar

Pemberian makanan berbentuk pepejal atau semi-pepejal kepada bayi berusia bawah 4-6 bulan berisiko menyebabkan usus sumbat. Antara tandanya ialah perut membusung (abdominal distension) kerana usus membengkak akibat pengumpulan makanan dan minuman yang terhalang.

Apabila usus sumbat, risiko untuk bayi muntah-muntah adalah tinggi, lebih-lebih lagi jika pemberian minuman atau makanan tetap diteruskan. Kebiasannya muntah (vomitus) ini keluar mengikut mulut dan kadang-kadang hidung atau tertelan semula, namun ia boleh juga masuk ke dalam saluran pernafasan hingga paru-paru (aspiration into the lung) terutamanya bagi bayi.

Apabila muntah ini masuk ke dalam paru-paru, ia menyebabkan keradangan paru-paru (pneumonia) yang boleh mengakibatkan kesukaran untuk bernafas. Jika radang terlalu teruk (severe pneumonia = pneumoni berat), ia boleh menyebabkan kematian.

Pengajarannya, bukan semua petua atau tradisi boleh diikut bulat-bulat. Jika ada petua yang disahkan merbahaya berdasarkan landasan ilmu, tinggalkan sahaja.

Elakkan juga daripada jadi baik tidak bertempat dengan memberi makanan kepada anak orang lain tanpa izin ibubapanya kerana anak itu mungkin ada kontraindikasi kepada makanan tertentu. Niat memang baik, tapi caranya salah.

Beri makanan pelengkap pada usia 6 bulan bermula dengan bentuk semi-pepejal, secair yang boleh dahulu, kemudian baru ditambah kepekatannya mengikut kesesuaian.

Jika bayi muntah-muntah dan perut membusung, dapatkan konsultasi di fasiliti kesihatan dengan segera.

Nota 1 : Ini adalah pandangan peribadi penulis berdasarkan info terhad pada satu screenshot whatsapp sahaja dan bukannya diagnosis atau situasi sebenar selagi tiada pengesahan daripada pihak terlibat.
Nota 2 : Jangan kambinghitamkan pisang dan biskut marie. Pisang dan biskut marie tidak bersalah.
Sebarkan.

Mohd Fadhli Mohd Fauzi
28 Februari 2017

The post Bayi 2 bulan maut gara-gara diberi makan pisang dan & biskut marie appeared first on The Alternatif.



from The Alternatif http://ift.tt/2ltj751
on Leave a Comment

“Mak… kenapa mak tak buka lampu”

Perkongsian oleh Puan Natipah Abu mengenai kisah adik Muhammad Fariz Zharfan bin Roslan, 8 tahun yang berasal dari Kg. Wang Perah, Kubang Pasu, Jitra Kedah. Baca lagi:

16 .11. 2015… Dunianya kelam tiba-tiba sebelum akhirnya bibirnya juga tidak mampu lagi berkata-kata.

“Mak…kenapa mak tak buka lampu”

Berderau darah si ibu. Hancur luluh hatinya.

Dalam linangan air mata… dia mendakap tubuh anak tersayang. Dia tak pernah lupa detik bening subuh itu, saat mengejutkan anaknya dari tidur.

“Mak ..kenapa Allah ambil balik mata Abg Chik?”

Soalan itu acapkali ditanya Abg Chik. Hati ibu mana yg tidak pilu bila anak yg dulu sihat…berlarian ke sana ke sini…gelak tawanya menghiburkan keluarga… kini menjadi buta tiba-tiba.

“Mak… A bukan macam ni ! Abg Chik tau huruf A”

Memasuki tahun 1 sbg pelajar buta….bukannya mudah buat Abg Chik. 5 bulan setelah itu …akhirnya dia semakin lemah dan tidak mampu berjalan lagi. Betapalah berat ujian insan terpilih ini… dalam sekelip mata….dari anak yg sihat, dia tiba- tiba terlantar tanpa mampu bercakap dan bergerak lagi.

Hasil ujian MRI , doktor mengesahkan lemak yg terkumpul di dalam saraf otaknya menyebabkan mata dan anggota tubuh tidak dapat menghantar isyarat ke otaknya lagi.

Semoga ada yg sudi berkongsi rezeki dgn anak si tukang rumah ini demi menyiapkan sebuah bilik khas untuknya yang selalu menangis mendengar adik dan abang bermain…

Video meanyat hati adik Fariz:

Bagi sesiapa yang ingin memebrikan sumbangan:

Roslan bin Adnan 152219080908 Maybank
Nurbaizura binti Zakaria 152023536365 Maybank (013-4029609)
Atau pemegang amanah
Natipah Abu 552107617521 Maybank

The post “Mak… kenapa mak tak buka lampu” appeared first on The Alternatif.



from The Alternatif http://ift.tt/2lihEOf
on Leave a Comment

“Tolonggg kepada semua, biarlah sakit ni saya je yang rasa”

(Perkongsian oleh Nurul Atiqa)

Bismillahirahmanirohim….

Ramai yang tanya punca, Macamane boleh kena sampai jadi macamtu? Sebab contact lens ke? Dah bape lama kena? Let me explain… Banyak sebab boleh terjadinya macam ni, and this is kornea ulser plus nanah and fungal. Punca?? kornea luka, bila jumpa doc yang tak sepatutnya, dapat lah juga ubat yang tak sepatutnya…. Mata akan jadi radang, merah, luka makin besar, So, datanglah parasit yang tak diundang….

Bukan penguna contact lens je yang kena nasib macamni, org tua-tua pun kena.. Tak kan org tua-tua pn kena punca dari lens kan??? Ofcoz not.. Boleh jadi luka kena daun pandan, terguris apa pun yg menyebabkan luka.. and also yang suka make up and tak cuci proper pakai make up remover yang sepatutnya…..

Kena di ingatkan, Duit banyak mana pun tak kan mampu beli kesihatan dik. Jaga lah sebaiknya…. saya kena pun pada awalnya bukan sebab lens, mata kabur bangun dari tido.. Gosok-gosok mata ganas sangat sampai kornea pun calar.. bile letak ubat, and suka-suka beli kat farmasi tanpa nasihat doctor last-last jadi macamni….

Lepas dah buat kornea transplant kuman langsung takde, tapi kornea still luka besar kat dalam… Disebabkan tak jaga dgn elok, masuk balik wad. Menderita kena cucuk ubat antibiotik dalam mata, Sebab??? ubat drop tak dan dah nak masuk ke belakang mata.. Nak lawan kuman yang kuat and semakin bnyak…

Tolonggggg kepada semua sahabat, Elakkan pakai lens. Jaga mata sebaiknya…. Jangan gosok mata kalau gatal sangat soh la sesape tiup. Kornea sangat sensitif. jangan guna andaian sendiri mata okay and tak serious, terus rujuk pada pakar.

Jangan beli ubat sendri kat farmasi. And last sekali…. Jangan cuci mata pakai air. Kornea luka jangan mandi manda bersuka ria, jawapannya.. kuman achantamoeba akan bertapak dalam mata.. kuman yg sangat jarang oanrg kena, tapi kalau dah kena.. Sangat susah untuk dibunuh. Biarlah sakit ni saya je yang rasa, mohon kepada sahabat, keturunan saya, orang-orang yang kenal saya dijauhkan dari dugaan macamni…. Sangat seksa dan makan masa berbulan untuk baik.

The post “Tolonggg kepada semua, biarlah sakit ni saya je yang rasa” appeared first on The Alternatif.



from The Alternatif http://ift.tt/2lYebZu
on Leave a Comment

Siapa sangka lelaki Pakistan jual sampin di Jalan TAR ini ada kelulusan MBA

Perkongsian oleh Tuan Khairul Azri mengenai pengalamannya bertemu pelayan yang juga warga pakistan di sebuah kedai ketika hendak membeli sampin dan songkok. Baca lagi:

SAYA TAK KISAH JADI PENJUAL SAMPIN WALAUPUN SAYA ADA MBA.
____________________

Tadi petang pegi beli sampin dengan songkok dekat Cosmic Silk sebelah Sogo.

Naik tingkat 5, terkesima jumpa pelayan jual sampin muka macam model. Nama Ziyad Ali.

Duduk Malaysia 2 tahun. Bahasa Melayu fluent tebabom.

Macam biasa, aku yang terlebih ‘friendly’ tanya dia dari mana.

Dia jawab Pakistan, Khyber Pakhtunkhwa to be exact.

Aku tanya, apa kelulusan?

Dia jawab MBA. *Dahla hensem pandai pulak tu.*

Aku macam biasala tanya lagi.. apasal ko datang Malaysia?

Pakistan takde kerja ke?

Dia jawab ada je, sebelum sampai Malaysia, dulu dia kerja telco kat sana.Company besar jugak, MNC.

Aku cakap “Then what are you doing here? Dari kerja exec ada MBA jadi jurujual sampin je kat Malaysia?”

Kami berdua gelak besar.

Kemudian dia senyum dan dia jawab,

“2 years ago,back home, in front of my eyes, my best friend got killed from a bomb attack, i decided to get out of the country. This country is the safest for muslim in my opinion, hence I come here”

Aku cakap kat dia, “Tapi orang Malaysia kata negara ni shit country, tak selamat, sampai ayat bersyukur lah Malaysia makin aman jadi benda buat lawak”.

Dia jawab ringkas je,

“BECAUSE THEY DONT KNOW”.

Kami berdua tersenyum.

P/s: Gambar terpaksa crop sebab aku lagi hensem dari dia..lulz.

The post Siapa sangka lelaki Pakistan jual sampin di Jalan TAR ini ada kelulusan MBA appeared first on The Alternatif.



from The Alternatif http://ift.tt/2lGGnz2
on Leave a Comment

“Takpe, kan tengah mudahkan keje orang ni, nanti Allah akan mudahkan keje aku pulak”

Perkongsian oleh seorang doktor mengenai pengalamannya ketika bertugas. Baca lagi tulisan daripada pengalaman Alifnunwau Nymous:

CT Scan

“macam mana ni dokter?”

Staf-staf radiology mula tanya aku. Patient aku yang nak buat ct brain (baby 10 bulan) asyik menangis dan tak boleh nak bagi kerjasama untuk duduk diam masa ct scan berlangsung.

Dia akan menangis setiap kali dipisahkan dari mak dia

“Kami tak boleh ni nak buat scan kalau dia bergerak-gerak macam ni”
“Hmm saya dah bagi maximum dose dah ni mida” (ubat pelali dan penenang) -aku
“macam tak jalan je. Dokter tengok la mata dia. Bulat lagi”

Aku tergelak
Tengok baby comel depan aku dengan mata bulat, kepala berbalut tu di sisi mak dia yang pun terbaring atas stretcher.
Baby ni still blurr apa tengah berlaku

“Adikkk. Kenapa taknak tidur ni.. dah setengah jam kita kat sini tau”

Aku cakap ngn baby tu walaupun aku tau dia tak faham aku
Tengok jam, dah pukul 10.15pm. Which sepatutnya shift aku habis jam 10mlm
Mula tak keruan sebab stucked setengah jam kat ct ni.. dan aku dah rasa rumah memanggil-manggil dah
Badan rasa sangat letih, kerja dari 7 pagi sampai 10mlm di ed tu benar-benar membunuh tenaga aku selumat lumatnya.
Lapar dan penat.
Tapi aku cuba pujuk diri aku
Kau tengah mudahkan urusan diorang ni, insyaAllah later Allah akan mudahkan urusan kau
And then the heart a bit relief

Termenung dua saat
“Hmm mak cuba tidurkan dia boleh?”
Si ibu angguk

Kakinya juga cedera, movement dia pun limited
Mereka anak beranak terlibat dalam kemalangan jalanraya
Dan si baby tu mengalami keretakan pada tulang tempurung kepalanya
Kena buat ct scan untuk rule out pendarahan otak
Kami pun bagi masa kat ibu berdua dlm bilik ct scan tu
Padam semua lampu
Kedengaran sayup-sayup si ibu nyanyikan zikir-zikir untuk dodoikan anak
Aku pulak yang mengantuk err
Hati tersentuh
5 minit je, baby dah terlelap
Kuasa seorang ibu.. 🙂

Lepas je baby terlelap, sambung misi yang masih belum terlaksana
“Boleh ke ni transfer?”
“Boleh kot. Slow2”
Kami cuba untuk move baby ke atas katil ct scan,
Walau dah cuba sehabis baik untuk tak bising, angkat dengan begitu hati2,
Namun akhirnya cubaan gagal
Baby buka mata dan nampak je ramai2 depan dia dan mak takde kat sebelah terus nangis meronta2

Adikkk
Kenapa mida tak berkesan langsung ni
Ubat pelali ni macam tak berkesan langsung untuk tidurkan awakk
Aku pulangkan baby ke mak dia
Nak give up pun ada
Huu hati tak henti-henti pujuk diri, takpe, kan tengah mudahkan keje orang ni, nanti Allah akan mudahkan keje aku pulak
😕

Tup tup,
Akhirnya segala urusan selesai jam 1120mlm which is sejam lepas tu.. dengan bantuan member dan boss sekali yang naik ke ct scan
Habis passover
Aku seret kaki untuk balik
Badan terlalu penat
Tak sabar nak balik rumah
Sampai kereta,
Ujian baru tiba-tiba menimpa.
Betullah ada pepatah sudah jatuh ditimpa tangga
Enjin tak boleh start
Kereta shut down
Masa tu dah rasa nak nangis (ke dah nangis haha)

Dalam hati tisu tu,
Tiba-tiba je aku teringat doa aku masa sejam setengah sangkut kat ct scan tadi
Aku doa Allah mudahkan urusan aku, sebab aku cuba dah mudahkan urusan baby tu dan mak dia
Lalu Allah ‘mudahkan’ aku dengan rosakkan kereta aku
Pada jam 1130 malam yang esoknya aku kerja double shift lagi
Dalam nangis yang tak tau sebab sedih atau penat (atau lapar haha)
Tiba-tiba ada kawan msg, masa aku dah dpt transport balik rumah (pinjam)
“Alhamdulillah it could be worse”
Sebaris ayat yang buatkan aku berfikir dalam..
Boleh jadi je kalau aku balik awal, aku eskiden tengah jalan
Atau kalau kereta aku tak rosak, kereta aku mungkin mati tepi jalan yang sunyi yang lagi taktahu macam mana keselamatan
At least kete aku rosak kat hospital, dan aku manage untuk pinjam transport untuk blk wlpn pd jam 12am.
Kan.
And thats how Allah ‘mudahkan’ urusan aku sebenarnya. Huhu

He sees but we dont
So trust Him no matter what 🙂

Dan alhamdulillah juga, dengan insiden ini aku dapat lihat satu kuasa yang tak dapat diterangkan oleh konsep sains
Beyond what medical can explain
Kuasa seorang ibu mendodoikan anaknya – kalah iv midazolam ok
Aku percaya itu adalah kerana cinta itu lahir dari fitrah yang ditanam Dia
Power of love:)

Tapshoulder
Always have faith in Him
Whatever He gives us tu mmg always the best at the moment, specific to each person
Bende simple ni kalau takleh nak sangka baik dgn Allah, macam mana nak sangka baik dlm urusan-urasan yang lebih besar?

U are just a slave, remember
Give your life to Him,
Then all would be fine.
230217
#random

The post “Takpe, kan tengah mudahkan keje orang ni, nanti Allah akan mudahkan keje aku pulak” appeared first on The Alternatif.



from The Alternatif http://ift.tt/2kW76ZK
on Leave a Comment

“5 bahagian ayam beracun? Saya rasa penulis itu yang beracun”

Tulisan oleh Dr Muhammad Luqman Nordin, seorang doktor veterinar bagi menjawab artikel yang viral kononnya terdapat 5 bahagian ayam yang beracun. Baca lagi:

Saya sebenarnya berada di luar negara beberapa hari lepas, baru turun kapal terbang, pening pening lalat lagi ini. Biasanya saya mengambil masa beberapa hari untuk pulihkan mood dan kembali kepada sedia kala. Kebetulan ramai pula kawan kawan, makcik-makcik termasuk ibu bapa sendiri yang bertanya dan minta komen isu hangat berkenaan artikel surat khabar bertajuk “Awas! Lima bahagian ayam beracun”. Sebenarnya saya malas nak komen, nak abaikan sahaja sebab kepala pun masih serabut dengan banyak hal sendiri yang belum selesai. Mula-mula saya rasa “Arghhh biarlah Doktor Vet lain yang jawab. Lagipun aku bukan Doktor Ayam. Apa benefit yang aku dapat? Dah la tengah letih, malasnya nak menaip dan menulis. Nak kena writing scientific paper lagi. ” Hmmm…

Tiba-tiba hati kecil aku berbisik “ Eh, Man tapi kan kau Doktor Haiwan! Ayam itu pun kan sejenis haiwan. Apa guna kalau kau tak kongsi ilmu yang pensyarah dan kawan-kawan kau bagi? Apa guna kawan-kawan kau bawa kau tidur dan melawat dalam kawasan ladang ayam. Why be so selfish? Kau kata kau tak nak jadi orang selfish. Orang nak baca atau tak percaya itu terpulanglah. Yang penting sekurang kurangnya kau dah menyampaikan”. Hmmmm….

Saya rasa hal ini Fardu Kifayah untuk saya berkongsi maka saya rasa terpanggil untuk komen juga lah. Harap tidak terlambat. Mudah mudahan mendapat pahala dariNYA.

Macam mana nak mula ea. Hmmm..pertama, penulis mengatakan terdapat 5 bahagian ayam beracun. Saya rasa pun penulis itu yang sebenarnya beracun, menyebarkan dakyah yang tidak berasas sama sekali. Saya rasa beliau harus hentikan.

Doktrin-doktrin negatif yang mengatakan ayam dicucuk hormon babi untuk membesar sebenarnya sudah lama. Saya pun hairan, kenapa ye, budaya kita kalau makanan itu sedap je, orang tuduh mesti ada kandungan babi. Kenapa ye, kalau binatang itu gemuk, contohnya lembu or kambing, orang akan tuduh mesti ada kacukan dengan babi. Kenapa ye, kalau manusia/ orang tu gemuk, ada orang akan kutuk dan sakitkan hati dengan kata “ kau ni gemuk macam babi lah”. Kenapa ye, kalau orang itu jadi Doktor Haiwan, orang akan kata “Oh nanti peluk babilah ea?”

Kesian babi. Kenapa babi? Sedangkan ada beratus-ratus spesis haiwan di muka bumi ini. Ada banyak haiwan lain yang lebih gemuk daripada babi. Mana boleh lembu kacuk dengan babi. Berlainanan spesis. Kandungan genetic juga berbeza. Sama juga macam, manusia dengan monyet. Tak boleh dapat zuriat jika hidup bersama. Jika kita boleh menolak “Darwins Law of Evolution” atau Hukum Darwin. Kenapa kita nak menerima cerita babi boleh kacuk itulah inilah. Ke korang setuju kita ni daripada keturunan monyet yang berevolusi?

Tak ada kerja Doktor Vet nak suntik beratus ratus ribu ekor ayam dengan suntikan hormon semata mata nak cepat besar. Kalau pekerja buat pula, berapa banyak pula kos upah pekerja nak cucuk ayam sedangkan kalau boleh pemilik ladang nak kurangkan kos pekerja. Cucuk/ injection pula ni perlukan kemahiran. Salah cucuk, cedera/mati ayam itu.Rugi syarikat ayam. Kalau wujud pun hormon itu pun pastilah harga ayam yang dijual sangat mahal. Mencanak canak harga. Cuma saya nak tanya juga, mana nak dapat hormon babi? Sepanjang saya hidup tak pernah nampak Kalau ada boleh tunjuk? Nak tengok juga.

Habis itu, macam mana ayam boleh gemuk dan cepat besar?

Ayam cepat besar sebab beberapa faktor utama iaitu:

1. Pemilihan baka

Ayam pedaging di Malaysia adalah majoriti daripada baka ayam Ross atau Cobb. Ia adalah baka ayam pedaging berasal daripada Amerika Syarikat dengan kebolehan tumbesaran yang pantas. Serupa macam manusia jugalah, cuba bandingkan tubuh badan rakyat Amerika/UK dengan Malaysia? Siapa lagi besar?Hmmm….

2. Pemakanan

Ayam diberi makan secara berterusan “ad libitum” dengan makanan yang “well formulated”. Hidupnya hanya untuk makan. Ayam diternak secara intensif dalam ‘open/close house’, ayam tak banyak bergerak . Jadi tidak banyak energy loss. Feed conversion ratio (FCR) ayam yang rendah. Macam saya FCR tidak bagus, sebab makan banyak tetapi tidak membesar dengan jayanya. Orang tuduh saya ada Saka. Astagfirullah, berdosa tau. Bukan sebab itu, sebab baka keturunan saya memang tak besar la. Dah la rakyat Malaysia, keturunan campuran Melayu-Jawa pula tu.Hmmm..memang kecillah, tapi takpelah at least ada juga darah kacukan

3. Amalan penternakan baik

Pengurusan kesihatan ternakan yang baik. Mencegah sesungguhnya memang lebih baik daripada mengubati. Ayam-ayam ini diberikan vaksin imunisasi sejak dari anak ayam lagi, macam bayi juga. Vaksin ini selamat, bukan agent yahudi ye. Kalau nak ceita bab vaksin ni boleh another chapter. Panjang. Vaksin dekat ayam ni biasanya titik dekat mata, titik dekat mulut, atau letak dekat bekas minuman. Adoi, tak larat nak inject/cucuk seekor seekor. Biosekuriti ladang yang ketat. Kawalan sisa ladang dan pencemaran serta amalan kebajikan haiwan yang baik juga faktor penyumbang ayam cepat membesar. Kalau ayam didera, ‘environment’ yang tidak kondusif memang kurus, stress la.

Gabungan antara kesemua elemen itu antara sebab ayam boleh gemuk dan besar dengan cepat dan boleh mencapai berat 2.2kg dalam jangka masa 35-40 hari. Tidak mustahil, dengan kemajuan pembiakbakaan, makanan dan kesihatan, mungkin ayam boleh membesar dalam masa 25-30 hari sahaja.

Baguslah sebenarnya ayam cepat besar sebab mulut yang nak makannya ramai. This is good for food security. Janganlah boikot melulu atau cuba menjatuhkan industri ayam di Malaysia.

Habis tu kenapa ada kes ayam lebam?

Kesan ayam lebam biasanya disebabkan kekasaran mengendali ayam sebelum disembelih atau ketika pemprosesan ayam selepas disembelih.

Ada juga bertanya kenapa ayam ni bila masak cepat basi?

Kalau kes ayam basi, ia adalah disebabkan proses menyimpanan dan pengendalian makanan yang tidak elok. Jangan salahkan ayam. Ayam tidak bersalah. Yang bersalah adalah bakteria dan mungkin sebab kita juga puncanya. Contohnya,ayam diletak pada suhu yang tidak sesuai. Ambil daging ayam menggunakan tangan. Bercampur-campur senduk pula. Apabila berlaku kecuaian ketika penyimpanan dan pengendalian makanan, makanan mudah basi disebabkan dijangkiti bakteria. Bakteria ada toksin. Ia boleh menyebabkan makanan rosak dan kemudian keracunan makanan kepada pengguna pula.

Orang kita ini biasanya sensitif dengan isu babi, yahudi, wahabi. Jadi kalau hendak menjatuhkan sesuatu barang atau menjatuhkan reputasi seseorang mereka suka melabel/ tabur racun dan fitnah.Lain sikit pandangan agama dituduh wahabi.Makanan kalo sedap je,dituduh mengandungi ramuan babi. Petah bercakap je dituduh nak jadi YB. Kalau orang itu hebat “ Eh, dia itu, agent yahudi”.

Sebenarnya kita tidak boleh juga salahkan netizen. Saya pun sebelum belajar dan menjadi Doktor Veterinar, jujur saya pun tak tahu kisah sebenar. Keluarga saya memang makan ayam yang di ‘claim organik’ . Selepas belajar dan pernah pergi ke ladang ayam dan tengok dengan mata sendiri, kemudian baru saya tahu cerita sebenar. Jangan tipulah kalau kita lahir-lahir terus pandai kan. Jadi jangan percaya mitos mengatakan ayam di cucuk sana sini. Jangan percaya dengan Mr Google. Tidak semua tepat. Habis, kawan-kawan saya dekat ladang ayam majoriti melenting dengan isu ini. Mereka sudah angkat sumpah sebelum menjadi Doktor Veterinar dan mereka tidak akan mungkir.
Ikhrar berbunyi :

“ Dengan diterimanya saya ke dalam Ikhtisas Kedoktoran Veterinar, saya bertekad akan menyumbang segenapnya daya dan pengetahuan saya bagi kebajikan masyarakat, mengekalkan sumber ternakan dan mengelakkan penderitaan kepada haiwan.Ikrar ini saya buat dengan penuh keazaman dan kerelaan semoga direstui Tuhan.”

Kalau mereka terluka, siapa yang nak pujuk? Aiyooo saya tak tahu

p/s: Baru ambil sample beberapa ekor najis ayam pun muka dah pucat lesu.Cuba bayangkan kalau kena cucuk beratus ratus ribu ekor ayam. Agak-agak, saya jadi apa? Gambar hiasan

#doktorvetmenulis
#perangimitos

The post “5 bahagian ayam beracun? Saya rasa penulis itu yang beracun” appeared first on The Alternatif.



from The Alternatif http://ift.tt/2lFnix7
on Leave a Comment

“Doktor memang tiap² hari bawa bekal ke?”

Perkongsian oleh Abu Umar mengenai bagaimana beliau membuat perancangan kewangan walaupun kerja sebagai seorang doktor. Baca lagi:

BESAR SANGAT KE GAJI DOKTOR?

1.  Kenderaan

Hampir 4 bulan saya berulang alik dari rumah ke hospital dengan motosikal, jaraknya lebih kurang 10km. Kadang² terpaksa berhenti ditepi jalan untuk pakai baju hujan. Maklumla musim tengkujuh, boleh dikatakan setiap hari hujan.

Pernah sekali MO menyapa, “Umah kau kat mana? Semalam aku nampak kau naik motor balik keje”.

Saya jawab, “Umah di gong badak”.
“Tak sejuk ke naik motor hujan² ?”tanya dia lagi.
“Dah biasa”jawabku tersenyum.

Dalam hati kecilku menjawab, dengan naik motorlah, aku dapat menyimpan. Jom kita buat kira² beza naik motor dan kereta.

Motor (kos setahun):
Ansuran: rm1800(rm150/sebulan)
Petrol rm360(rm30/sebulan)
Servis rm360(rm30/sebulan)
Roadtax rm30
Total setahun: RM2250

Kereta Myvi (kos setahun):
Ansuran rm6600(rm550/sebulan)
Petrol rm2400(rm200/sebulan)
Servis rm750/setahun
Roadtax rm770/setahun
Tol rm1560(rm130/sebulan)
Lain² rm240/setahun
Total=RM12, 320
*kiraan tol untuk negeri tertentu

Anda boleh jimat RM10, 070 setahun jika anda rela berpanas dan berhujan dengan menggunakan motor. Nak lagi jimat, pinjam motor ayah atau beli cash motor secondhand.

Jika anda sangat² memerlukan kereta, belilah kereta yang tidak terlalu membebankan anda. Berapa harga kereta yang sesuai?

Gaji sebulan x 12bulan
RM4600x12=RM55, 200

Harga kereta yang sesuai anda beli adalah Myvi, axia, saga. Bukan honda civic apatah lagi mini cooper!Hehe

2. Bekal

Beberapa kali aku ditegur staff nurse, “Doktor memang tiap² hari bawa bekal ke?”
“Ya kak, bekal simple² je, janji tak lapar”, jawabku.
“Jarang dah sekarang saya nampak orang banyak bekal macam doktor”, katanya lagi.

Mindset penjawat awam lebih suka makan di kedai atau bungkus makanan. Padahal kalau bawa bekal, anda boleh jimat hampir RM200-300 sebulan kalau anda rela bersusah sikit untuk sediakan bekal. Lagipun, makanan di kedai belum terjamin kebersihannya.. huhu

3.  Tempat tinggal

Sebelum memilih hospital mana perlu bertugas (khas untuk HO), anda perlu merancang dimana anda nak tinggal. Sebaiknya pilihlah hospital yang paling hampir dengan rumah anda. Anda jimat hampir RM500-600 sebulan jika tidak menyewa.

Kesimpulan

Status sebagai doktor bukan bermakna anda MESTI berkereta mewah, berpakaian berjenama mahal, makan di kedai hispter, ada iphone 7s,  tinggal di kondo,  sering melancong ke luar negara,  kerana hakikatnya gaji doktor tak banyak mana pun.  Kalau tak pandai merancang, tak sampai hujung bulan pun dah pokai.  Dah bekerja bertahun² pun masih tak mampu beli rumah, duit gaji cukup bayar kereta dan perbelanjaan bulanan.

Jangan terpedaya dengan status! Berbelanjalah dibawah kemampuan anda bukan berbelanja mengikut kemampuan! Mudah kata,  gaji doktor tapi berbelanja macam orang bangla!haha

Jika sudah berkahwin,  sebaiknya anda duduk berbincang dengan isteri anda tentang halatuju perancangan kewangan dan ‘exit plan’.  Tanpa sokongan isteri anda, sangat sukar untuk anda mencapai hasrat anda. Terima kasih pada Ummu Umar yang selama ini menyokong penuh dan rela mengikat perut bersama😊.

#salamjumaat
#uruskewangan
#cumainginberkongsi
#janganlupakahfi

The post “Doktor memang tiap² hari bawa bekal ke?” appeared first on The Alternatif.



from The Alternatif http://ift.tt/2ms2831
on Leave a Comment

“Mak ok tak? Mak nak lagi?” melihat layanan pemuda ini buat aku tersentuh

on Leave a Comment

Anak berumur 15 tahun kehilangan ibunya gara-gara daun rerama

Perkongsian daripada Dr. Rafidah Abdullah mengenai kes seorang  pesakit yang meninggal kerana mengamalkan daun rerama dan dalam masa yang sama tidak mengambil insulin/ubat-ubatan. Semoga menjadi pengajaran kepada masyarakat di luar sana. Baca lagi:

Anak berumur 15 tahun kehilangan ibunya gara-gara daun rerama

45 tahun, ibu seorang anak perempuan tunggal yang baru berusia 15 tahun.

Seorang tukang masak. Kencing Manis 5 tahun, tapi dah 3 bulan tidak ambil insulin. Katanya daun RERAMA boleh turunkan gula, tak payah ubat-ubat lain dah. Entah siapa yang beritahu semua ini.

Demam seminggu. Datang hospital tak sedar diri, paru-paru, buah pinggang semua tidak berfungsi. Gula tinggi melangit tidak terbaca (HIGH INDEX), komplikasi merbahaya DIABETIC KETOACIDOSIS. Terpaksa di letak tiub dalam corong paru-paru untuk bantuan pernafasan (gambar hiasan). Sangat tenat.

Pemeriksaan bahagian sulit beliau nampak ada nanah meleleh keluar, ianyanya berpunca dari bisul/kuman. Rupanya nanah tu merebak daripada bahagian dalam badan (perineum). Perut (abdomen) bahagian bawah beliau juga kelihatan begitu merah. Allahuakhbar, agaknya berapa lama paras gula beliau tinggi disebabkan tidak mengambil insulin.

Bila seseorang mempunyai paras gula tinggi, tahukah anda yang kuman senang hinggap! Bila datang menyerang, apa pun yang kita lakukan sudah sangat susah nak diselamatkan. Bagi antibiotik satu gelen pun tak jalan.

Jika kencing manis, pastikan JANGAN tinggalkan ubat Doktor. Nak ambik lain-lain itu mohon bincang dulu dengan Doktor merawat. Tanyalah kami, mohon lah🙏 ye.

Tapi sangat tak logik kalau daun rerama itu dikatakan mengurangkan paras gula. Ye mungkin satu dua bacaan tapi bukan terus menerus. Kalau kita tak makan apa-apa makanan pun, nescaya paras gula kita rendah. Kami hanya nak tahu bacaan gula lepas anda makan, bukan lepas puasa berhari macam testimoni jurujual produk-produk dipasaran (yang ini tak minat langsung).

Apa patofisiologi DAUN RERAMA?

  • Adakah ianya mengandungi insulin atau menambah sel beta di pankreas untuk menghasilkan insulin? TIDAK.
  • Adakah ia meningkatkan penghasilan insulin (seperti ubat sulphonylurea contoh Gliclazide). TIDAK.
  • Adakah ia mengurangkan penghasilan gula oleh hepar seperti Biguanide (contoh Metformin)? TIDAK.
  • Adakah ia meningkatkan sensitiviti sel-sel kita kepada insulin seperti Thiazolidinozeones (contoh glitazones)? TIDAK.

Dan banyak lagi ubat-ubat Kencing Manis yang pengamal perubatan tahu mekanisme nya.

Tak kira apa ubat pun, semua pesakit perlu mencapai tahap kandungan gula yang terkawal. Paras gula perlu antara 4.4-7.0 mmol/L, bacaan selepas makan 4.4-8.5 mmol/L (CPG 2016) & paras HbA1C antara 6-7% mengikut profil risiko pesakit (ADA 2017).

Bukan hanya komplikasi kegagalan organ tinggi (Buah Pinggang, Buta, Jantung, Amputasi Kaki dan banyak lagi) disebabkan oleh Kencing Manis yang tidak terkawal; malah jangkitan kuman adalah yang paling kami pengamal perubatan takuti. Yang masuk hospital pun ramai sebab ini. Mohon kurangkan risiko dengan mengawal ketat paras gula anda.

Pesakit ini dibawa ke Dewan Bedah secepat mungkin. Bertungkus lumus Pakar Bedah cuba membuang nanah & kuman yang dah lama bersarang. Tapi apakan daya keadaan beliau sudah terlampau teruk. Beliau meninggal dunia keesokan harinya di Unit Rawatan Rapi (ICU).

Terlihat seorang budak perempuan, duduk di salah satu penjuru bilik pelawat khas ICU semasa kami menyampaikan berita kematian. Anak Arwah. Mukanya sugul, tunduk kebawah sepanjang masa. Nampak raut wajahnya seorang yang matang, begitu cekal & tenang.

Ya Allah, kuatkanlah dia untuk mengharungi masa hadapan tanpa seorang ibu, doaku.

Ya Allah, kuatkan kami pengamal perubatan menempuh hari-hari sebegini & sesungguhnya kami sentiasa berdoa supaya pesakit kami tidak mengambil risiko. Kami doakan yang baik-baik sahaja untuk semua.

Berusahalah dengan cara yang betul, jangan percaya rawatan bukan-bukan.

Kesihatan anda didalam genggaman sendiri. Jangan serahkan kepada tangan orang lain!

Al-Fatihah.

Rafidah Abdullah
Pakar Perubatan & Buah Pinggang

#MedTweetMY
#JanganKacauPesakitKronik

The post Anak berumur 15 tahun kehilangan ibunya gara-gara daun rerama appeared first on The Alternatif.



from The Alternatif http://ift.tt/2lJwm4H
on Leave a Comment

“Bila tahu perkara sebenar, kedua-dua isteriku mendesak minta dilepaskan”

Saya taktau nak mulakan kisah saya dari mana.. saya seorang suami berumur 37 tahun.. isteri saya seorang ibu tunggal anak 4 masa kami bernikah 4 tahun yang lalu..

Sekarang isteri saya berumur 47 tahun,beza 10 tahun dari saya… tapi terus terang cakap, isteri saya seorang wanita yang cantik, & pandai jaga badan..badan dia kecik molek je walaupun dah anak 4.. muka dia pun takde la nampk tua sangat… sedap mata memandang..

Saya sangat sayangkan isteri saya ni walaupun perkahwinan kami tidak mendapat restu keluarga saya.. dia seorang wanita yang baik dan solehah.. sejak kawin,segala keperluan dan makan minum saya dijaga dengan baik. Dan apa yang menjadi dilema saya sekarang ni dan menjadi punca segala permasalahan bermula kira-kira 8 bulan yang lalu…

Saya dipaksa nikah dengan gadis pilihan keluarga saya.. ibu saya merayu-rayu sampai melutut suruh saya nikah dengan gadis pilihan dia… atas desakan itu, saya terpaksa ikut cakap ibu sebab ibu pun makin terok sakit dia… demimu ibu,ku turutkn jua… pernikahan saya dengan isteri kedua adalah diluar pengetahuan isteri pertama kerana sepanjang saya kawin dengan isteri pertama, saya memang jarang bawa dia balik ke kampung sebab keluarga saya tak suka dia…

Dan dipendekkan cita, saya pun bernikah dengan isteri kedua di kampung.. majlis kecil kecilan dan tertutup berjalan dengan lancar… di pihak isteri pertama pula saya terpksa berbohong yang saya perlu menjalani kursus di tempat kerja selama seminggu… lepas nikah,bermulalah kehidupan saya dengan kedua-dua isteri saya… isteri kedua juga tak tahu yang saya dah ada isteri, sebab keluarga saya suruh rahsiakan.. untuk pengetahuan, isteri kedua saya juga tidak merelakan pernikahan ni.. dia juga sama macam saya, dipaksa nikah sebab pilihan keluarga.

Isteri kedua tinggal dengan ibu bapa dia di kampung, dan saya hanya pulang menjenguk dia pada hujung minggu saja… selebihnya iaitu isnin hingga jumaat, saya memang berada dengan isteri pertama…setiap kali hujung minggu, iaitu sabtu dan ahad saya terpksa bohong pada isteri pertama yang saya harus balik kampung setiap minggu untuk juga ibu saya yang sakit, walaupun hakikatnya saya pulang ke rumah isteri kedua…

Dan kepada isteri kedua dan ibubapa mertua pula saya terpaksa cakap yang saya tak boleh bawa isteri kedua ikut saya ke KL lagi sebab belum dapat rumah sewa… isteri kedua saya memang tak suka saya… dia penah cakap yang dia terpaksa ikut cakap keluarga dia… di depan ibubapa dia, kami pura-pura bahagia walau hakikatnya tidak… walaupun tido sebilik, saya dengan isteri kedua tak penah buat apa-apa…saya tido di bawah,dia tido atas katil… saya tak penah sentuh dia… tapi dari segi nafkah zahir,memang saya tak penah abaikn.. saya tetap bagi duit dan segala keperluan untuk dia..

Isteri kedua saya ni masih muda, baru 25 tahun.. lepasan universiti.. orangnya juga cantik, putih gebu,dan manja walaupun adakalanya sikapnya keanak-anakkan… nak dijadikan cerita, seperti biasa setiap petang jumaat lepas balik keje saya bersiap-siap nak balik kampung umah isteri kedua… sampai je rumah isteri kedua, takde sape-sape kat rumah sebab ibubapa mertua saya pegi ziarah sedara dn bermalam di sana.. hanya tinggal isteri saya je kat rumah… malam tu, isteri kedua cakap ada perkara nak bincang dengan saya.. dan perkara itu adalah dia minta cerai dari saya… dia cakap dah tak boleh lagi hidup dalam kepura-puraan.. saya cakap saya tak boleh ceraikn dia sebab perkahwinan ni bukan main-main… ini hasrat terakhir ibu saya yang sedang sakit..

Dan walaupun pada awalnya saya tak suka dengan perkahwinan ni,tapi lama kelamaan saya redha dengan ketentuan Allah… saya cakap pada isteri yang kami berdua hanya perlukan masa untuk kenal satu sama lain… dia memberontak dan kami bergaduh besar malam tu… saya tnya dia, dia ada org lain ke?? Dia cakap dia takde sape-sape tapi dia tak suka dengan perkahwinan ni… dia tak boleh terima saya sebagai suami… dan berlaku bertengkaran antara kami,masa bertengkar tu dia terlepas cakap pada saya… “alahhh…awak tu pondan,bukan berani sentuh saya pun…” bila dengar mcm tu kejantanan saya tercabar… selama ni saya tak sentuh dia sebab saya tahu dia pun belum bersedia… saya tarik dia masuk bilik…saya rogol dia malam tu… saya cakap kat dia jangan sesekali cabar saya…dia menangis semahu-mahunya malam tu sampai pagi… ternyata isteri kedua saya masih dara…saya nampk kesakitan yang saya dah lakukan pada dia…

Sejak dari kes tu, isteri kedua saya jd pendiam, saya tahu dia marah dan merajuk..tapi dalam masa yang sama dia dah mula berubah… dia cuba belajar masak untuk saya setiap kali saya balik pada hujung minggu… dia belajar terima saya…Lama kelamaan hubungan kami kian pulih seperti suami isteri yang lain.. paling membuatkan saya gembira bila dia disahkn hamil 4 minggu…saya sangat-sangat bersyukur.. saya bahagia dengan kehidupan saya… punya 2 orang isteri yang cantik dan baik.. tapi kebahagiaan saya tak kekal lama.. segala-galanya kini terbongkar dalam sekelip mata..kedua-dua isteri mengamok bila masing-masing dah tahu perkara sebenar dan rasa tertipu… masing-masing mendesak minta dilepaskan kerana tidak sanggup bermadu…

Sumpah saya sangat sayang kedua-duanya…saya berjanji akan berlaku adil.. isteri-isteri saya pembawa rezeki buat saya..tapi mereka tetap dengan pendirian masing-masing…saya tetap mahu pertahankan kedua-dua masjid yang dah saya bina.. tidak sekali-kali saya akan runtuhkan.. wahai kaum wanita yang saya hormati… bantulah saya… apa harus saya lakukan sekarang…. kenapa kaum perempuan benci pada poligami?? saya sangat sayangkan kedua-dua isteri saya…. wahai isteri-isteri ku.. ketahuilah abang sangat sayangkan kalian berdua lebih dari diri abang sendiri…

(Perkongsian daripada Kisah Rumah Tangga)

The post “Bila tahu perkara sebenar, kedua-dua isteriku mendesak minta dilepaskan” appeared first on The Alternatif.



from The Alternatif http://ift.tt/2mban7H
on Leave a Comment

“Halo yop, sejak bila naik basikal jam 3 pagi itu satu dosa” – Peguam

Perkongsian daripada Zulkifli Noordin mengenai kejadian kempulan remaja berbasikal dirempuh kereta. Sebagai seorang peguam, beliau memberikan ulasan setelah beberapa kenyataan dikeluarkan pihak berkuasa yang dilihat seolah-olah telah meletakkan kesalahan terhadap kumpulan remaja tersebut tanpa siasatan terperinci atau sebelum penghakiman dijalankan. Baca lagi:

Salam2all.

Teman berasa terpanggil untuk memberi komen berkenaan kes tragedi kemalangan di Jalan Lingkaran Dalam, Johor Bharu pada 18 Feb 2017 lepas yang mengorbankan 8 nyawa anak-anak muda.

Kemalangan dikatakan berlaku sekitar jam 3 pagi sewaktu anak-anak tersebut sedang berkayuh di lokasi bersebelahan Tanah Perkuburan Mahmoodiah.

Dikatakan lebih 30 anak-anak tersebut berada dikawasan itu bersama basikal masing2.
Pemandu seorang gadis berbangsa Cina berumur 22 tahun memandu kereta jenis Almera dikatakan merempuh anak-anak tersebut yang berkayuh menuju haluan yang sama, bermakna ianya rempuhan daripada belakang.

Melihat daripada gambar kawasan tragedi, kelihatan rempuhan itu berlaku ditepi jalan sebelah kiri.

Teman melihat kenyataan2 yang dikeluarkan termasuk oleh pihak polis dan juga Timbalan Menteri Dalam Negeri memberi gambaran seolah-olah anak-anak tersebut yang bersalah; dengan satu alasan dangkal yang utama: apa anak-anak itu buat berkayuh basikal beramai2 jam 3 pagi!

Tidak ada pulak yang bertanya apa seorang gadis berusia 22 tahun buat memandu kereta berseorangan jam 3 pagi? Dan kenapa sehingga hari ini identiti pemandu itu tidak didedahkan, sebaliknya identiti mangsa dengan mak bapak mereka pulak yang didedahkan.

Kebiasaanya kalau berlaku tragedi kemalangan saperti ini dengan cepat identiti pemandu yang melanggar akan didedahkan; tetapi dalam kes ini teman agak pelik!

Adakah pemandu itu diberi perlindungan istimewa; adakah dia daripada keluarga tertentu yang mesti dilindungi? Setakat hari ini teman tidak mendengar sebarang ancaman terhadap gadis Cina tersebut utk membolehkan identitinya tidak didedahkan!

Berbalik kepada isu tragedi kemalangan itu, teman merasakan pihak-pihak berkaitan terlalu menumpu kepada anak-anak tersebut berkayuh basikal jam 3 pagi; seolah-olah satu dosa besar bagi anak-anak itu berkayuh basikal jam 3 pagi!

Teman bukan bermaksud nak membela anak-anak-anak itu, tetapi isunya ialah siapa yang bersalah dalam tragedi itu?

Kenapa begitu cepat pihak berkuasa membuat keputusan dan membebaskan pemandu tersebut; dan paling malang ada pulak pihak yang mengugut akan mengambil tindakan terhadap ibubapa anak-anak itu kerana membenarkan atau membiarkan anak-anak itu berbasikal jam 3 pagi!

Halo yop, sejak bila naik basikal jam 3 pagi itu satu dosa; satu kesalahan?

Dibawah Akta Pengangkutan dan Peraturan Lalulintas:

1. Bukan satu kesalahan berkayuh basikal jam 3 pagi!
2. Bukan satu kesalahan berkayuh basikal ramai-ramai;
3. Bukan satu kesalahan berkayuh basikal atas jalanraya;

Apa yang jelas melanggar seseorang atau sesuatu kenderaan daripada belakang diatas jalanraya adalah prima facie satu kesalahan!

Pihak polis wajar memperhalusi siasatan mereka dengan mengkaji persoalan berikut:

1. Bagaimana pemandu tersebut boleh merempuh sekumpulan pengayuh basikal daripada belakang?
2. Agak mustahil untuk mana2 pemandu tidak nampak sekumpulan pengayuh basikal diatas jalanraya apatah lagi kalau jumlahnya sampai 30 orang;
3. Alasan konon jalan itu menurun bukit adalah terlalu dangkal; sebab semua pemandu telah pun melalui latihan pemanduan untuk memperlahankan kenderaan bila melalui selekoh atau mendaki atau menuruni bukit.
4. Apa yang menyebabkan pemandu itu tidak dan/atau gagal melihat atau menyedari ada sekumpulan ramai pengayuh basikal dikawasan tersebut;
5. Ada kenyataan dibuat oleh mangsa dan saksi menyatakan melihat pemandu itu menggunakan telefon bimbit dan memandu laju; oleh itu pihak polis wajib menyiasat maklumat ini. Teman agak hairan dalam tempoh yang begitu singkat kenyataan dikeluarkan konon pemandu tersebut tidak menggunakan telefon bimbit dan tidak membawa laju! Bila siasatan terperinci dibuat?
6. Melihat kepada gambar2 sekitar selepas kejadian, kelihatan rempuhan tersebut sangat kuat sehingga melanggar begitu ramai pengayuh basikal dan menyebabkan 8 kematian! Ini sahaja sudah cukup untuk pihak berkuasa mengesyaki ada sesuatu yang tidak kena dengan cara pemanduan tersebut!

Dalam bahasa undang2 ada prinsip dipanggil res ipsa loquitur – sesuatu perkara itu terjelas dengan sendirinya!

Rempuhan kuat daripada belakang oleh sebuah kereta terhadap sekumpulan ramai pengayuh basikal disisi kiri sebatang jalanraya dua lorong memberi gambaran samada pemandu itu lalai, alpa, atau dalam keadaan gagal mengawal kenderaannya!

Maknanya ada kes prima facie untuk disiasat dengan lebih terperinci!

Teman harap kita bertindak waras dan rasional dalam tragedi ini, dan tidak terbawa2 dengan sikap emosional, prejudis atau bias!

Adakah hanya kerana anak-anak itu berkayuh basikal jam 3 pagi secara beramai-ramai maka mereka boleh dirempuh daripada belakang begitu sahaja; dan mereka yang dipersalahkan?

Apa beza anak-anak yang berkayuh basikal itu dengan keadaan sebaliknya; apa kata jika pemandu tersebut merempuh beberapa kenderaan lain saperti kereta atau motorsikal daripada belakang?

Tidak ada beza bukan?

Soal mereka berkayuh basikal jam 3 pagi beramai-ramai bukan isunya! Itu mungkin isu sosial yang perlu ditangani secara berasingan melalui kaedah yang diperlukan.

Tetapi ini isu tragedi kemalangan jalanraya! Sebuah kenderaan merempuh sekumpulan pengayuh basikal daripada belakang disisi sebelah kiri sebatang jalan menyebabkan 8 kematian!

Prima facie ada sesuatu yang tak kena dengan cara pemanduan atau pengendalian kereta tersebut oleh pemandu berkenaan!

Teman mendesak pihak polis dan pihak berkuasa supaya memperhalusi siasatan mereka! Dan teman cadangkan supaya siasatan dibuat dibawah Seksyen 302A Kanun Kesiksaan dan sebagai alternatif Seksyen 42 Akta Pengangkutan Jalan.

Teman nasihatkan kepada keluarga mangsa supaya merujuk kepada peguam untuk menimbang membawa kes ini ke Mahkamah untuk tindakan sivil yang bersesuaian.

Dan jika tidak berpuashati dengan siasatan pihak berkuasa, failkan writ prerogatif di Mahkamah Tinggi untuk suatu perintah yang bersesuaian. Peguam yang mahir akan boleh memberikan nasihat dan panduan yang bersesuaian insyallah.

Dan akhirul kalam, nasihat teman kpd Timbalan Menteri Dalam Negeri dan KPD (dan yang sewaktu dengannya), lain kali kalau ditanya soalan berkaitan sesuatu insiden atau kejadian jenayah seperti ini, suka teman mengulang nasihat seorang sahabat bekas pegawai tinggi pasukan polis, “jawab aja ‘kes masih dalam siasatan dan kita akan siasat sewajarnya mengikut undang2 dan prosedur sedia ada”.

Selesai masalah!

Wallahua’lam dan wassalam.

Adios amigos!

– Zulkifli Noordin

The post “Halo yop, sejak bila naik basikal jam 3 pagi itu satu dosa” – Peguam appeared first on The Alternatif.



from The Alternatif http://ift.tt/2lmg3dm
on Leave a Comment

“Kenapa bawa anak aunty buat macam tu.. siapa yang ajar!!!”

(Perkongsian daripada Kisah Rumah Tangga)

Assalamualaikum.. ni bukan masalah rumah tangga.. tapi ni berkaitan anak.. saya ada anak 2 orang..laki dan pompuan.. anak lelaki umur 4 tahun 9 bulan.. saya ada amik anak asuhan perempuan umur 5 tahun..

Sebulan awal saya jaga budak tu.. ok je perangai.. then bulan kedua.. dah makin tak mendengar kata.. masa saya dan husband tengah makan..anak-anak saya dan anak asuhan saya tu bermain kat bilik khas husband buat tempt untuk bermain.. selesai kami makan.. saya tengah kemas-kemas meja makan.. budak pempuan tu tutup pintu bilik tu.. saya biarkan.. lepas tu sunyi je dalam bilik tu.. saya tolak la pintu bilik tu..

Tengok dia tengah baring kat tilam dia nak buka seluar dia… anak laki saya duduk kat bawah kaki dia.. saya marah la dengan nada yang tinggi.. tanya mereka nak buat apa.. anak saya tu berdiri ketakutan.. tarik anak laki saya tu keluar.. saya tanya nak buat apa.. dia jawab.. kakak suruh abang buka seluar macam kakak… kakak suruh tindih dia.. allahu… terkejut betul dengar dia jawab macam tu..

Teruk juga saya rotan kaki dia guna hanger.. budak perempuan tu tutup bilik cepat-cepat.. saya tolak la.. marah-marah kat dia.. kenapa bawa anak aunty buat macam tu.. siapa yang ajar!!!! mungkin 1 blok juga dengar suara saya marah-marah.. husband dengar.. dia pula yang pi marah anak kami.. ayah tak pernah ajar abang buat macam tu!!! abang lelaki.. dia perempuan.. tak boleh buat macam tu!

Anak saya jawab.. kakak suruh.. nak je saya rotan budak tu.. tapi yela.. anak orang.. mana saya berani… saya kurung je budak tu sampai mak dia datang.. nak bagitau mak dia.. takut mak dia malu…

Ok.. 2 minggu lepas tu.. baru semalam lagi kejadian.. dia suruh anak lelaki saya buka seluar.. nak main hisap bibird.. astagfirullahalazim! saya hilang sabar.. saya amik hanger baju.. saya rotan anak saya dan budak tu.. saya tanya budak tu.. mana dia tau semua tu.. dia cakap nampak mumy dia… actually.. mak dia single mom dan tinggal bersama dengan bf mak dia..

Luruh hati saya dia bawa anak saya buat benda tak senonoh tu.. teruk anak saya kena rotan oleh ayahnya.. padahal kami memang tau.. anak kami tak bersalah dan tak pernah tau benda-benda macam tu.. budak tu pun husband saya rotan kat kaki.. sambil marah budak tu.. *tula..mami ko bodoh!!! buat begitu depan anak.. sekarang ko bawa anak uncle buat begitu..

Rasa da tak nak jaga budak ni dan nak je bagitau mak dia.. tapi risau mak dia malu pula.. mohon pandangan ye warga krt.. macam mana nak bagitau mak dia ngan perangai anak dia tu… sekarang.. husband saya tak suka budak tu..dia marah kalau pergi dekat dan bercakap dengan anak saya.. 😫

The post “Kenapa bawa anak aunty buat macam tu.. siapa yang ajar!!!” appeared first on The Alternatif.



from The Alternatif http://ift.tt/2mhVdJZ
on Leave a Comment

“Takyah nak tuntut-tuntut di akhirat macam kau tu suci sangat” – Netizen

Berikutan artikel viral “Kalian carilah arwah di hari penghakiman kelak” yang ditulis daripada luahan hati kakak kepada mangsa remaja  berbasikal yang maut dirempuh kereta di Johor Bahru, ramai Netizen memberikan komen yang menyokong dan ada juga sebaliknya.

Namun bagi Puan Gloria, luahan kakak mangsa itu seolah-olah cuba cuba menegakkan benang yang basah. Menurutnya, keluarga mangsa sepatutnya melihat kepada asbab berlakunya kemalangan itu.

Pendapat beliau turut dipersetujui ramai rakan Netizen yang lain. Baca lagi:

“Bila nak terangkan citer ‘sebenar’, takyah la nak ‘sumpah’ anak orang di masa depan. Apabila masih berkeliaran kul 3.00am, salah siapa tu? Salah cikgu? Salah abang polis? Salah masyarakat? Ke salah menteri?

“Kita tak boleh nak halang apa yang netizen cakap/taip. Mereka akan komen apa yang mereka nampak dan baca. Takyah nak tuntut-tuntut di akhirat macam kau tu suci sangat. Takkan mereka nak komen apa yang dalam rumah kau. Memang kemalangan itu asbab kepada ajal mereka. Apa pulak asbab kepada kemalangan itu? Itu yang patut kau dan kita semua ambik pengajaran supaya ia tidak berlaku kepada anak-anak yang lain.

“Mudah-mudahan menimbulkan keinsafan kepada budak-budak yang masih hidup supaya mereka tidak melepak sampai ke dinihari di highway; mudah-mudahan menimbulkan kesedaran kepada ibu bapa mereka dan kita semua ibu bapa supaya bersikap tegas.

“Sedekahkan banyak-banyak fatihah kepada adik kau, tak perlu kau pula yang nak kutuk nitizen dan nak tegakkan benang yang basah.

“Bukan sorang dua yang pernah tegur; tapi ramai.
Innalillahiwainnailaihiwarajiun.

Walaupun komen yang diberikan menggunakan bahasa yang sedikit tajam,  namun ada benarnya dimana kejadian ini seharusnya menjadi pengajaran bukan sahaja kepada keluarga mangsa juga tetapi juga kepada seluruh rakyat Malaysa. – Al Fatihah

The post “Takyah nak tuntut-tuntut di akhirat macam kau tu suci sangat” – Netizen appeared first on The Alternatif.



from The Alternatif http://ift.tt/2kZFizC
on Leave a Comment

“Kalian carilah arwah di hari penghakiman kelak” – Luahan hati kakak mangsa

Luahan hati kakak mangsa yang maut dalam kejadian rempuhan remaja berbasikal. Baca lagi tulisan Puan Nurul Shahidah Abdullah:

As salam.. saya selaku kakak sulung kepada arwah Muhamad Firdaus Danish mewakili baba, ibu & adik beradik serta abang ipar kepada arwah ingin meminta andai ada kenalan arwah yang arwah pernah berhutng boleh la datang ke rumah waris arwah/pm teros fb kakak & Abang ipar arwah.

In sha ALLAH kami cuba selesaikan andai arwah ada terpinjam hak-hak kenalan arwah.. pada kenalan arwah juga mintak dihalalkan makan minom arwah dunia akhirat.kami dapat tahu dari kenalan arwah budak arwah selalu diminta betulkan/jual barang2 basikal arwah pada kawan-kawan arwah yang lain.

Ada yang arwah tolong tanpa diberikan upah, ada yang arwah jual barang basikal arwah tapi ada kawan-kawan yang membeli dari arwah belum bayar habis.. Mana2 kawan arwah yang berhutang duit, berhutang barang2 pada arwah dengan ikhlas hati kami sekeluarga halalkan..

(Arwah memang banyak basikal, minat dia pada basikal memang tak boleh dinafikan, selalu mintak duit dari kami untuk beli keperluan basikal dia, sanggup kumpul duit nak beli barang2 basikal) Dan anggapla itu sedekah arwah kepada kalian semua.. Mohon maafkan arwah sekiranya ada bahasa yang kasar, kelakuan yang kurang mnyenangkan di mata dan hati kalian semua.

Terima kasih pada yang memberi kata2 semangat, terima kasih pada yang sama2 membantu urusan arwah.. tidak kurang jugak saya nak nyatakan di sini.. Sedikit terkilan dengan pandangan dan lontaran dari segelintir masyarakat kita yang masih rasa diri seperti TUHAN bila berkata, yang suka mnghentam buta bila menulis..

Sampai kan ada saya terbaca kata2 sinis kata2 yang betol2 menggoris hati kami ada yang cakap “malang betol mak ko penat-penat teran nak beranakkan ko, dah beso jadi anjing” ada lagi yang berbicara “ala budak-budak sampah masyarakat macam diaorang tu elok pun mampus berjemaah” ada lagi yang cakap “mak bapak sedap membuta pekak kan telinga anak merayap pun tak tahu” ada lagi yang cakap ” aku dulu mak bapak aku rembat guna batang penyapu, Abang aku bagi penampo dayak kalau berani merayap malam2 budak-budak sekarang mak bapak dijadikan hamba, cakap Abang kakak dibuang merata”..

ALLAHHURABBI.. hebatnya kalian berkata2 seolah kalian tidak ada keturunan 1 masa nanti..cuba kalian jelaskan pada saya hati ibu bapa mana yang tidak sedih mengenangkan pemergian anak yang dibelai dari kecik tapak tangan. hati adik beradik mana yang tak hancur melihat mayat saudara kandungnya sendri kaku di atas jalan raya?

Ya memang adik kami nakal, mungkin jugak jahat di pandangan mata kalian atau mgkin anak2 liar pada kalian.. tapi demi ALLAH bukan kami yang susun dan atur ketentuan yang maha esa.. Demi ALLAH, puas kami marah, puas kami membebel, puas kami naik tangan terkadang, puas kami halang, puas kami sita basikal. tapi apakan daya kami, kami dah buat yang terbaik untuk adik kami, tapi sedar tak kita yang aturan ALLAH lagi hebat?

Saya mohon hentikanlah hinaan cacian makian kalian kepada arwah dan waris2 arwah. Arwah pun dah pergi, dah tenang di sana, mungkin kepada waris2 kalian boleh mintak maaf, tapi hinaan kalian kepada arwah? Kalian carila arwah di hari penghakiman kelak.. tolong hentikan jugak sebarkan gambar-gambar kemalngan arwah yang meruntun hati kami.

Kepada pihak media kami mohon jangan ditokok tambah cerita yang betol hanya kerana nak mnyedapkan cerita.. Macam2 kenyataan kami baca banyak yang bercanggah.. dari saksi yang datang jumpa kami semua cakap “budak-budak basikal tu lepak rehat tepi jalan, ada yang tengah pomen basikal tiba2 kete datang rempuh teros”.

Kepada pihak PDRM jugak kami harap dapat la menyiasat kes ini dengan adil. Macam2 kenyataan yang dikeluarkan ..saya faham tugas Polis.. saya jugak pernah menabur bakti kepada pasukan polis 1 masa dulu dan saya jugak isteri kepada anggota polis..saya akur dan faham tugas polis..

Semalam selesai semua urusan, kawan-kawan arwah yang terselamat dari kemalangan yang ada bersama2 teman arwah ketika arwah nazak berkumpul di rumah. sayang nya mereka pada arwah, ada yang bemalam di rumah keluarga arwah.. Terima kasih sahabat2 arwah yang ada di sisi arwah ketika arwah sedang menghadapi sakaratul maut.

Sahabat arwah ada cakap “cik amat sempat mengucap dia ikot cakap kami suruh mngucap” syukur YA ALLAH.. dalam keadaannya macam tu arwah masih sempat mengucap kalimah agungmu. cuma arwah sempat cakap dengan sahabat arwah yang arwah “tak dapat nak salam tangan keluarga arwah”sebelum arwah menghembuskan nafas yang terakhir. sahabat yang sama2 dengan arwah setiap masa bagitahu “amat selalu dia la yang paling kecoh, tapi hari tu dia senyap je, siap cakap sebelum nak kayuh basikal bertolak ke bandar baca doa dulu, sebelum ni tak pernah pun”… siap pesan pada sahabat baik dia ” ko tolong tengok-tengokkan family aku”.

Amat.. Tenang la disana adikku.. Walaupun cara pemergian mu membuatkan hati kami remuk, tapi kami redho dengan janji yang maha esa. Kami ikhlaskan pemergianmu kembli ke sisi yang maha Agung.. Tunggu la giliran kami jugak akan menyusulmu adikku..

Demi ALLAH, malam along termimpi kehadiran mu duduk bawah kaki along smbil cakap along, amat mintak maaf kalau amat ada melawan alang kadang2, amat dah tenang dekat sana along. Along kena jaga ibu & baba baik2..In SHA ALLAH dik..

Bederai air mata Along menaip setiap ape yang ingin disampaikan kepada mereka-mereka yang mencemuhmu adikku.. Bukan saya nak cakap adik saya baik, bukan saya nak bagitahu yang adik saya tak salah. tapi sebagai kakak, sebagai keluarga hati kami pedih dengan penghinaan kalian..

Amat, masa jenazah kau sampai rumah, penuh orang tunggu kau. Ramai orang gilir2 cium ko buat kali terakhir, penuh dalam masjid sembahyangkan jenazah untuk kau.

Ramai makcik, pakcik, jiran2, mak2 bapak2 kawan kau datang cakap dekat along. Arwah baik along, rajin tolong orang, aktiviti dekat masjid, aktiviti dekat taman perumahan tak penah arwah tak ada.. Mesti ada..walaupun “awak nampak macam brutal, tapi dia hormat orang tua” ramai orang sayang kau amat.. Penuh orang dalam rumah, luar rumah, lorong-lorong taman, simpang2 taman datang tengok jenazah kau..tak kira tua, muda remaja, kanak2 semua menangis masa tengok kau kali terakhir.

Akhir kata, tolong berhenti kan ayat-ayat sadis netizen sekalian.. tolong hentikan penyebaran gambar-gambar kemalangan arwah, tolong hormati hati waris2 arwah. tolong berlaku adil dalam kes ini, tolong jangan buat kenyataan yang diubah suai menyedapkan story awak2..kami tak salahkan sesiapa.. Ini kententuan yang maha esa..

Tenang dan damai lah adik ku di sana, kau tinggalkan baba, ibu, Along, Angah, Ain, Awin, Aniq, Abg Asrul, Abg Ngah, Firas, Malik, Auni, Umar di dunia ini untuk sementara.. tapi kau tetap dalam ingatan dn doa kami selamanya.Along, Angah, Ain yang banyak jaga kau dari kecik smpai ko remaja sementara ibu da baba keje.. Kenangan kita akan selamanya jadi ingatan..

#AL FATIHAH

The post “Kalian carilah arwah di hari penghakiman kelak” – Luahan hati kakak mangsa appeared first on The Alternatif.



from The Alternatif http://ift.tt/2lX46MO
on Leave a Comment

“Saya rasa bersalah bila suami buat semua kerja-kerja saya”

Saya dah berumah tangga selama 2 tahun… dikurniakan seorang cahaya mata berumur 1 tahun… saya dan suami sama-sama berkerja… suami saya ofice hour dan saya pula shif… ye lah dengan kos hidup sekarang… saya berkerja walau dilarang oleh suami tapi saya berkeras juga… bila di pujuk akhirnya suami izinkan saya berkerja…

Suami melarang keras saya menolong dia membayar segala apa bill dan barang dapur dalam rumah… duit nafkah saya dia tetap beri segala semua dia tetap sediakan… pernah sekali bila saya balik dari kerja… suami saya sudah pun ambil anak dari pengasuh… suami sudah pun masak… saya balik kerja… suami peluk saya… siap cakap pergi mandi-mandi nak makan sama… rindu…

Ya Allah… saya serba salah dengan suami… saya malu… sebab… kain pun dia basuh… kalau hari cuti kami sama… suami saya akan suruh saya berehat saja dengan anak dan suami akan siapkan semua kerja di rumah…

Saya rasa bersalah kerana itu semua kerja saya..bila saya tegur suami..suami akan cakap… itu semua tanggungjawab abang.. makan minum ayang wajib abang sediakan… suami akan cakap macam tu kat saya…

Saya takut nanti keluarga mak mertua saya cakap saya yang bukan-bukan… jadi saya call mak mertua saya dan luahkan semua… tetapi saya tak marah malah mak mertua saya cakap “alhamdulilah..anak mak boleh jaga menantu dan cucu mak” cuma saya rasa segan dengan suami… sebab suami terlalu baik sangat…

Tapi sekarang saya akan memujuk suami untuk duduk berehat saja dan biar saya yang uruskan hal rumah seperti masak dan basuh kain termasuk mengemas rumah…

Alhamdulilah…suami saya masih lagi dengan ringan tulang nya..sesungguhnya saya bersyukur sangat allah pinjamkan saya seorang suami yang sangat baik.

(Dipetik daripada perkongsian Kisah Rumah Tangga)

The post “Saya rasa bersalah bila suami buat semua kerja-kerja saya” appeared first on The Alternatif.



from The Alternatif http://ift.tt/2m80O5k
on Leave a Comment

“Saya nampak pemandu itu sedang main telefon…dan langgar semua”

Dalam tragedi 8 remaja berbasikal maut dirempuh kereta semalam, seorang mangsa yang terselamat, Muhammad Zulfadli mendakwa kereta Almiera tersebut dipandu laju sambil pemandunya sedang menggunakan telefon sebelum kejadian rempuhan berlaku.

“Kereta itu datang dalam keadaan laju lalu merempuh kami,” menurutnya yang dipetik melalui Laporan Sinar Harian ketika ditemui  di Wad Barat, Hospital Sultanah Aminah, .

“Saya datang dari rumah nampak sekumpulan basikal sedang berkumpul di tepi, jadi saya pun ikut sekali, tak lama kemudian bila saya pandang belakang saya lihat kereta sedang dipandu laju untuk ke tengah.

“Saya nampak dengan mata saya, pemandu itu sedang main telefon… dan sebat (langgar) semua,” tambahnya lagi,

Menurut Zulfadili yang patah kanan dalam kejadian tersebut, beliau baru tiba di lokasi kejadian kira-kira 10 minit sebelum kejadian dan dia tidak sempat hendak mengelak

Tambahnya lagi, insiden itu berlaku dengan cepat dan apabila sedar dia nampak rakan basikal lain yang tidak dikenalinya bergelimpangan dan ada di antaranya meninggal dunia.

Sementara itu, mangsa yang turut terselamat Muhamad Farhan Che Mat, 16, dari Taman Desa Cemerlang sedang menunggu rakannya di lokasi kejadian untuk ke Dataran Bandaraya.

“Nampak kereta laju, tak sempat nak elak, terus rasa gelap.

“Saya sedar apabila ada orang tolong, ketika itu tidak rasa sakit, apabila dah sampai hospital baru rasa sakit,” katanya.

Dalam kejadian di Jalan Lingkaran Dalam berhampiran Tanah Perkuburan Islam Mahmoodiah pada jam 3.00 pagi itu, dua lagi remaja kritikal dan enam mengalami cedera ringan dan kesemua mangsa berusia 13 hingga 17 tahun. Pemandu wanita berusia 22 tahun juga telah ditahan untuk siasatan lanjut.

The post “Saya nampak pemandu itu sedang main telefon…dan langgar semua” appeared first on The Alternatif.



from The Alternatif http://ift.tt/2l5HQyx
on Leave a Comment

“Apa yang kami di hospital ni nampak, pesakit kronik semakin teruk pula penyakitnya”

Perkongsian oleh Doktor Hana Hadzrami mengenai pengalamannya merawat pesakit-pesakit kronik yang bertambah teruk akibat memakan makanan tambahan daripada produk-produk yang berada di pasaran. Baca lagi:

TUMBUH

Saya bukan nak lingkupkan mana-mana bisnes. Tetapi saya terpaksa kongsikan juga sebab dah melibatkan nyawa beberapa pesakit saya.

Selalu kita terbaca pesakit-pesakit kronik seperti kencing manis atau darah tinggi dicadangkan membeli makanan tambahan C*****x oleh penjual. Katanya ubat-ubat moden tak menyembuhkan, hanya mengawal penyakit. Hanya dengan ubat stem sel yang ditawarkan oleh C*****x saja sel-sel baru tubuh akan dihasilkan dan menyembuhkan dari dalam.

Itulah janjinya. Itulah testimoninya.

Namun apa yang kami di hospital ni nampak, pesakit-pesakit kronik ini semakin teruk pula penyakitnya. Ada yang datang gula terlalu tinggi dengan jangkitan kuman tak sembuh-sembuh sampai perlu dipotong kaki. Ada yang dapat diabetic ketoacidosis (situasi kecemasan dimana darah tubuh menjadi berasid) sehingga koma. Ada yang tekanan darah terlalu tinggi sampai dapat stroke. Semua terjadi selepas beberapa bulan mereka mengamalkan C*****x ini.

Jadi dimana sel yang baru tumbuh itu? Sel mati bunuh diri adalah kami nampak.

Baru-baru ini ada pesakit kami datang dengan kanser usus tahap akhir, masuk ICU kerana jangkitan kuman di dubur. Punca jangkitan ialah kanser ususnya dah melarat dari dalam dubur hingga ke luar dubur menyebabkan jangkitan kuman hingga ke dalam tulang punggung. Ngeri tau rupa kawasan yang dah dimakan kanser tu. Sakitnya usah ceritalah.

Pesakit tu muda lagi; umur dalam 40an. Sewaktu mula-mula tahu ada kanser tahap 1 dua tahun lepas, dia diberi tarikh untuk pembedahan membuang kanser. Memikirkan yang dia perlu menggunakan beg stoma (tampung najis) selepas bedah, dia cabut lari dan mencari alternatif lain. Dari situlah dia bertemu penjual C*****x yang menjanjikan kesembuhan buatnya.

Setahun berlalu dan akhirnya dia terlantar di ICU dengan komplikasi kanser tahap akhir.

Dimanakah keluarnya sel baru yang dijanjikan oleh C*****x itu? Sel kanser baru yang bercambah dengan jayanya adalah.

Yang pasti penjual tetap kaya-raya dan pesakit kronik tetap menderita.

Hana Hadzrami
Saya pihak berkecuali. Bukan dengki, bukan untung yang dicari.

The post “Apa yang kami di hospital ni nampak, pesakit kronik semakin teruk pula penyakitnya” appeared first on The Alternatif.



from The Alternatif http://ift.tt/2lsS7FU
on Leave a Comment

Punca Korea Terbahagi Kepada Dua Yang Ramai Tidak Tahu


Perkongsian tuan ayman rashdan wong:

Alang-alang cerita pasal Korea Utara, mesti ada yang tertanya-tanya: mengapa Korea terbahagi kepada Utara dan Selatan? Mengapa mereka tidak bersatu kembali?

Pembahagian Korea adalah tragedi yang masih menghantui bangsa Korea. Orang Korea adalah satu bangsa, satu negara, satu bahasa sejak 1,000 tahun yang lalu lagi, bermula dengan pemerintahan dinasti Goryeo/Koryo (918-1392) dan kemudian Joseon/Choson (1392-1910), sebelum dijajah oleh Jepun pada tahun 1910.

Selepas Jepun kalah dalam Perang Dunia Kedua, Soviet Russia dan USA masing-masing ingin menguasai Semenanjung Korea yang begitu strategik dari segi geopolitik.

Pada tahun 1948, Soviet melantik proksi yang bernama Kim Il-Sung untuk memerintah utara Korea dan mendirikan “Democratic People’s Republic of Korea” (DPRK).

USA pula melantik proksi yang bernama Syngman Rhee untuk memerintah “Republic of Korea” (ROK) di selatan. Maka terbentuklah dua Korea. DPRK berideologi komunis. ROK berideologi kapitalis.

Pada tahun 1950, DPRK menyerang ROK (ada yang kata ROK menyerang dahulu) maka tercetuslah Perang Korea selama 3 tahun. Setelah 2,500,000 nyawa anak Korea dikorbankan semata-mata untuk memuaskan nafsu kuasa Komunis dan Kapitalis, DPRK dan ROK bersetuju untuk gencatan senjata dan menjadikan selarian ke-38 utara (Parallel 38 North) sebagai garis sempadan dan DMZ (Demilitarized Zone) dibentuk sebagai zon penampan.

Bangsa Jerman pun pernah ditimpa nasib yang sama apabila ia dibahagikan kepada Jerman Barat di bawah kuasa USA/NATO dan Jerman Timur di bawah kuasa Soviet.

Cuma bangsa Jerman lebih bernasib baik kerana orang Jerman tidak bunuh-membunuh sesama sendiri. Perang Korea meninggalkan trauma psikologi yang cukup besar ke atas bangsa Korea: abang berperang dengan adik, suami berpisah dengan isteri. Nak tahu betapa tragisnya perang saudara ini, boleh tonton filem “Taegukgi” (2004).

Mengapa Jerman dapat bersatu kembali pada tahun 1990, Korea masih berpisah?

Punca utama ialah sikap rejim DPRK. Pada tahun 1998, ROK memperkenalkan “Sunshine Policy” untuk berbaik-baik dengan DPRK. ROK memberi bantuan ekonomi kepadanya.

Kedua-dua Korea menjunjung bendera yang sama pada Olimpik 2000 dan 2004. Namun Sunshine Policy berakhir apabila Kim Jong-il melancarkan peluru berpandu pada tahun 2006.

Motif perbuatan Kim Jong-il masih menjadi misteri, kemungkinan besar ia adalah untuk “blackmail” USA. Hubungan dua Korea semakin tegang selepas tahun 2010 apabila DPRK menenggelamkan kapal tentera laut ROK bernama Cheon-an dan mengebom Pulau Yeongpyeong di Korea Selatan.

Kedua ialah peranan kuasa-kuasa besar di sekeliling dua Korea: Jepun, China, Russia, USA. Bangsa Korea bernasib malang kerana ditakdirkan menjadi tersepit di kalangan mereka.

Disebabkan keadaan Korea yang berpecah lebih menguntungkan mereka, maka mereka mahu melambat-lambatkan proses penyatuan semula Korea.

Jepun tidak mahu Korea bersatu kembali kerana Korea yang bersatu akan menjadi pesaing yang hebat kepada Jepun. Jepun juga risau Korea yang bersatu akan bergabung dengan China, menjadi ancaman kepadanya.

USA tidak mahu Korea bersatu kembali kerana hubungan pakatan dengan ROK membolehkannya menempatkan tenteranya di Semenanjung Korea, posisi yang paling hampir dengan China. Kalau DPRK tidak wujud lagi, apa alasan tentera USA nak duduk di situ lagi?

China tidak mahu Korea bersatu kembali kerana ia bimbang Korea yang bersatu akan condong kepada US. Keadaan sekarang adalah lebih baik di mana DPRK menjadi penyangga (“buffer”) antaranya dan USA.

Russia tidak mahu Korea bersatu kembali kerana ia khuatiri akan wujudnya gabungan China dan Korea yang bersatu. Gabungan ini akan menyekat pengaruh Russia di sebelah timur Siberia.

Orang Korea pun sedar negara-negara jiran hanya ingin mengambil kesempatan ke atas mereka, dan tanggapan “jiran jahat” ini telah membentuk psikologi bangsa Korea yang unik iaitu “uri” (kekitaan) dan “han” (dendam).

“Uri” (우리) adalah perasaan cinta, keakraban dan kepercayaan sesama orang Korea. Disebabkan pengalaman sejarah yang pahit, orang Korea ini tidak akan sesekali percaya dengan orang asing, tidak kira betapa baik pun orang asing itu. Dan sebaliknya pun juga, orang Korea boleh menerima orang Korea, tidak kira betapa jahatnya. Sebab itu, tidak kira betapa agresifnya rejim DPRK, majoriti orang ROK masih bersimpati dengan DPRK dan melihat USA sebagai pihak yang bersalah.

“Han” (한 ; 恨) adalah perasaan dendam yang terpendam. Dendam kerana orang Korea merasa dirinya telah dizalimi oleh kuasa-kuasa besar di sekeliling (terutamanya Jepun); pendam kerana orang Korea sedar diri mereka itu lemah dan tidak mampu untuk membalas dendam di peringkat geopolitik. Jadi, orang Korea menyalurkan perasaan dendam ke perkara-perkara lain: ekonomi, pendidikan, teknologi, seni, sukan. Dalam bidang-bidang ini, mereka sentiasa menjadikan Jepun sebagai “musuh” untuk diatasi dan dikalahkan.

Kehidupan orang Korea adalah sebuah tragedi, tragedi ini berpunca daripada keadaan geopolitik mereka. Bilakah tragedi ini akan berakhir?

NOTA: Orang Korea jarang memanggil negara mereka sebagai Korea (berasal dari cara orang Eropah menyebut “Goryeo/Koryo”). Orang ROK menamakan negara mereka “Hanguk/Hankuk” (ringkasan Daehan Minguk yang bermaksud Republik Korea) manakala DPRK masih mengguna nama “Joseon/Choson” (nama penuh DPRK dalam Bahasa Korea ialah Joseon Minjujuui Inmin Gonghwaguk).

Bacaan terbaik tentang sejarah dan geopolitik Korea:
Bruce Cumings, Korea’s Place in the Sun (2005)
Don Oberdofer, The Two Koreas (2013)


from Sajian Informasi Terkini http://ift.tt/2lU5jEK
on Leave a Comment

Makhluk-makhluk yang Dikisahkan dalam Al Quran dan Hadist

DALAM memahami ajaran Al-Quran dan Hadis Nabi Muhammad SAW, tentunya kita pernah mendengar makhluk mitos yang keberadaannya diceritakan oleh kitab dan hadis. Berikut di antaranya.

1. Buraq

Makhluk yang diciptakan Allah SWT terbuat dari cahaya adalah sesosok makhluk tunggangan ajaib, yang membawa Rasulullah SAW dari Masjid al-Aqsa menuju Mi'raj ketika peristiwa Israk Mikraj. Dalam Al-Quran Q.S. Al-Baqarah ayat 19 "buraq" dapat diartikan sebagai "Kilat". Sedangkan, dalam kamus "buraq" diertikan sebagai "binatang kendaraan Nabi Muhammad SAW".

2. Dabbat al-Ard

Dalam islam Dabbat al-Ard adalah binatang buas atau raksasa yang muncul dari perut bumi. Binatang ini disebut-sebut sebagai salah satu tanda sebelum datangnya hari penghakiman. Dia akan keluar di kota Mekah dekat gunung Shafa, selepas peristiwa Matahari terbit dari Barat, ia akan berbicara dengan kata-kata yang fasih dan jelas. Dabbat al-ard ini akan membawa tongkat Nabi Musa dan cincin Nabi Sulaiman.

3. Ya'juj dan Ma'juj

Sekelompok manusia Ya'juj dan Ma'juj dalam tradisi keagamaan digambarkan dalam istilah yang ambigu (tidak jelas). yang disebut-sebut akan muncul di akhir zaman, dengan kekuatan sebagai perosak dan penghancur kehidupan di muka bumi.

Ciri utama mereka adalah sebagai perosak dengan jumlah yang sangat besar sehingga ketika mereka turun dari gunung seakan-akan air bah yang mengalir, tidak pandai berbicara dan tidak fasih, bermata kecil (sipit), berhidung kecil, lebar mukanya, merah warna kulitnya seakan-akan wajahnya seperti perisai dan sifat-sifat lain.

4. Imam Mahdi

Imam Mahdi atau seseorang yang memandu adalah seorang muslim berusia muda yang akan dipilih oleh Allah untuk menghancurkan semua kezaliman dan menegakkan keadilan di muka bumi sebelum datangnya hari kiamat.

Semasa kepemimpinannya Imam Mahdi satu demi satu kedzaliman akan tumbang takluk dibawah kekuasaanya. Kemenangan demi kemenangan yang diraih Imam Mahdi dan pasukannya akan membuat murka raja kezaliman atau Dajjal. sehingga membuat Dajjal keluar dari persembunyiannya dan berusaha membunuh Imam Mahdi serta pengikutnya.

5. Dajjal

Nabi Muhammad SAW mengingatkan kepada para pengikutnya untuk membaca dan menghafal sepuluh ayat pertama dari Surat Al-Kahfi sebagai perlindungan dari Dajjal, dan kalau boleh berlindung di kota Madinah dan Makkah, kerana Dajjal tidak akan pernah boleh masuk kota tersebut yang dijaga oleh para malaikat.

Dajjal digambarkan sebagai tokoh kafir yang membawa fitnah di akhir zaman. Rasulullah SAW bersabda: "Sejak Allah swt menciptakan Nabi Adam A.S. sampai ke hari kiamat nanti, tidak ada satu ujian pun yang lebih dahsyat daripada Dajjal ".

6. Azazil

Azazil disebut sebagai bapak dari bangsa jin. Ada pula yang menyebutkan bahawa nama asal Iblis adalah al-Harits. Menurut syariat Islam, Azazildiciptakan sebelum Nabi Adam, Azazil pernah menjadi Imam para Malaikat (Sayyid al-Malaikat) dan Khazin al-Jannah (Bendaharawan Syurga).

Pada awalnya azazil menjadi kebanggaan para malaikat dan menjadi pemimpin malaikat Karubiyyuun dan masih banyak lagi. Namun, Allah SWT melaknat dan mengubah wajahnya yang cemerlang menjadi seperti babi hutan.

Kepalanya diubah seperti kepala unta, dadanya seperti daging yang menonjol di atas punggung. Kedua matanya terbelah pada sepanjang permukaan wajahnya.Lubang hidungnya terbuka seperti cerek tukang bekam, kedua bibirnya seperti bibir lembu, taringnya keluar seperti taring babi hutan dan janggut terdapat sebanyak tujuh helai.

Azazil diberi umur hingga hari akhir kiamat. Dengan janji untuk menyesatkan manusia sebanyak mungkin dan menemaninya di neraka Jahannam kelak.

7. Anqa '

Dalam mitologi islam Anqa digambarkan seperti burung besar misteri. Burung ini sering di identikkan dengan burung Simurgh dari Parsi dan Phoenix dari Mesir kuno.

Burung ini dikisahkan tinggal di sebuah gunung tinggi yang bernama Gunung Falaj. Apabila burung ini terbang, maka dia sanggup menutup matahari seperti awan. Bulunya mempunyai warna yang sangat banyak, lehernya seperti leher unta, mempunyai empat sayap, dua panjang serta dua lagi saiznya lebih pendek.

Walaupun kewujudannya belum dapat dibuktikan secara ilmiah.sebagai umat islam yang beriman kita harus mempercayai adanya makhluk-makhluk tersebut.


from Detik Islam http://ift.tt/2m5wlop
Powered by Blogger.

Total Pageviews

Booking ticket online

mas airline ticket book

About us

Anda mungkin meminati :